Acum ca ne-am lamurit in sfarsit din ce fel de bidoane o sa curga pana la greata laptele taiat si mierea botulinica, e vremea sa trecem la lucruri cu adevarat serioase. De exemplu, sa raspundem solicitarilor, tot mai numeroase in aceasta perioada a anului, din partea cititorilor posesori de Sus scrofa domesticus, care se intreaba pe buna dreptate cum se poate afla greutatea unui porc fara sa-l cantaresti. Intrebare de bun simt, de vreme ce aproape toti n-avem cantar pe masura ratanului, Ignatul bate cu infrigurare la usa, iar „prietenul” google.ro, dupa cum probabil ati observat deja, anevoie se cunoaste… Ce va ramane asadar inafara metodei diletante a cantaritului din ochi, a scarpinatului la ceafa si a fluieratului a paguba din cauza de eroare?…
Cum sa cantaresti un porc cu capul
Ei bine, de ce sa cantaresti porcul din ochi ca ageamiii si nu cu capul, precum mesterii? Exista o metoda prin care se poate face o buna estimare a greutatii unui porc fara sa-l pui pe cantar (eroarea e de numai 3%). E nevoie de sfoara si ruleta, un calculator si formula magica pe care o sa v-o dam noi in randurile ce urmeaza.
Procedura e simpla si consta in urmatorii 3 pasi :
1. Masurati intai circumferinta (C) din spatele picioarelor din fata (vezi imagine). E ca la croitor, numai ca de data asta clientul e porcul, care, surpriza, nu va protesta ci va sta cuminte, pentru ca va crede ca-i luati masuri ca sa-i croiti niscaiva straie pentru revelionul lui Vanghelie. Daca ati incercat cu metrul de croitorie pentru oameni, ati observat, desigur, ca nu e destul de lung. Pentru masurarea porcilor exista sfoara. Daca totusi ati reusit sa masurati circumferinta cu metrul de croitorie pentru oameni, inseamna ca porcul nu-i destul de gras si probabil nu i-a venit vremea!
2. Masurati apoi lungimea (L) de la baza urechilor pana la baza cozii (atentie, nu pana la coada cozii, c-o sa va dea cu eroare!). Iarasi, porcul nu va cracni, crezand ca-l scarpinati, ba chiar va lacrima nitel, bucuros sa va vada cum dati pe-afara de atata omenie si grija parinteasca!
3. Scoateti calculatorul si calculati greutatea porcului dupa formula:
G = 69,3 × C × C × L
unde G este greutatea estimata a porcului (in kilograme); C este circumferinta din spatele picioarelor din fata (masurata in metri); L este lungimea de la baza urechilor pana la baza cozii (masurata in metri).
Exemplu practic
Sa zicem ca ati masurat C si v-a dat 1,5 metri. Ati masurat si L si v-a dat 1.3 metri. Atunci greutatea estimata a porcului, potrivit formulei de mai sus, este:
G = 69,3×1,5×1,5×1,3=202,7 kg (±3%),
ceea ce inseamna ca adevarata greutate a porcului inainte de taiere e undeva intre 196,6 si 208,8 kilograme. Cine nu ne crede, sa-l ia binisor pe Ghita si sa-l aburce pe cantar, daca-l are…
Bonus: cum sa afli greutatea porcului dupa junghiere
Dar daca vreti sa stiti cat o sa cantareasca carcasa porcului dupa junghiere? Unii zic ca-i suficient sa-i cantaresti numai capatana, a carei greutate o inmultesti apoi cu 10. Dar de ce trebuie sa apelam la cantar? Am zis de la inceput ca n-avem nici cantar, nici vecini posesori de cantar, iar singurele pravalii deschise care vand cantare se gasesc la bulgari, la sarbi si la unguri.
Ei bine, ca sa aflati greutatea porcului dupa junghiere e suficient sa inmultiti greutatea porcului viu cu 0,725. Urmand exemplul de mai sus, inseamna ca din porcul viu de 202,7 kilograme, o sa va ramana fix 147 kilograme (±3%) de sorici, slanina, carne macra si oase pentru gatit (cu tot cu cap si adidasi).
Boieri mari si gazde bune
Formulele simple de mai sus va vor scuti de o sumedenie de neplaceri si neajunsuri. Profesionisti adevarati, veti sti a priori, chiar inainte de a ascuti cutitul, de cate frigidere o sa aveti nevoie pentru depozitare, de cate cutii de Colebil, Redigest sau Anghirol sa va procurati de la farmacie… Gospodari in toata puterea cuvantului, veti sti ca nimeni altii la cate pomeni ale porcului sa va incumetati si de cate duzini de oaspeti o sa va aveti nevoie pentru a va goli mesele de Sarbatori…
Oricat ar cantari porcul, unu lucru stiti sigur: cat de ospitalieri sunteti. Doar v-ati nascut romani! Oricate bucate ati gati din porcul dumneavoastra, faceti in asa fel incat sa nu le mancati singuri. Neajunsurile consumului solitar de porc nu numai ca depasesc cu mult beneficiile, dar sunt mortale pe termen lung…
Sa cantariti bine, mai ales ca anul asta Ignatul pica taman in ajunul sfarsitului lumii! Noroc cu dezlegarea la vin!
P.S. Cine vrea sa afle cum taie romanii porcul, se poate inspira de aici. Cine vrea sa stie cum se masoara orice dobitoc de la casa omului (vaca, vitica, vitel, taur, bou, oaie, miel, berbec, capra, ied, tap, cal, iapa, manz, asin, magar, magarita sau catar) se poate documenta aici.
Buna! Am ceva de obiectat daca nu te superi.Lucrez in domeniu. La aflarea greutatii dupa injunghiere se inmulteste greutatea in viu cu 0,780.Daca porcul e mai mare de 150 kg atunci se inmulteste cu 0.80( fiindca randamentul la porcii mari este mai mare ).Nu stiu de unde ai scos 0.725.Procentul de pierdere la porcii de peste 110 kg este de 78-81% aplicat greutatii in viu.Exista stassuri ,nu vorbesc ce nu stiu.
Cam putina activitate pentru un articol atat de util si gratis :))
Frumos scris!!!
…nu e activitate la aceasta postare pentru ca cei care stiu sa aplice formula nu cresc porci,iar cei care cresc ,nu stiu sa o aplice si nici nu dau pe aici….e scris bine ,documentat ,bravo !
beton articol
…. sau nu au timp de prostii de-ale voastre
este foarte buna formula ,care aveti porc acasa faceti proba si o sa va convingeti,eu am facut-o la Craciun.
ma duc chiar acum sa il masor ca vreau sa il vand aprapo cine cumpara un porc
c
felicitari pentru articol…super interesant
si foarte util pt.crescatorii de animale
am vandut patru porci la craciun pe care am probat formula de mai sus,este foarte buna formula,incercati si o sa va convingeti singuri.
Dar un vitel cum il „cantaresti” fara cantar???
Pentru peste cum se procedeaza??, in caz ca nu am cantar, un somn de 2,2m si circumferinta 48cm
Pentru peste gasesti formula aici:
Buna treaba, merci ptr formula:))
multumim pentru articol!
socrul meu facea acelasi lucru ,numai ca imultea la final cu 12. spunea ca da greutatea plus sau minus 2 kg. adevarul e undeva…
frumoasa formula doar ca porcu meu nu-i place ruleta fuge prin tot oboru ….poate al prind la noapte cand doarme
da este corecta formula .eu cresc porci si ii masor in cotet direct,
am si cantarit dupa ce erau masurati .cum spune romanul ,,pusca la fix calculul ” acum mai ramane de testat si formula dupa injunghiere.cu respect ,toate cele bune.
daca e scroafa e mai usoara sau nu?
Nu e corect sa lasi porcul sa creada ca este un casting pentru manechine.
de unde provine G=69,3.
Domnule drag cum cantarim vaci tauri tot cu formula Dv
Formula pentru bovine o gasiti aici:
Am notat formula si merg acum cu sotia in grajd sa masuram scrofitele noastre Shiva si Lila…
Va anunt ca vom fi bucurosi sa fie adevarata formula, adica rezultatul ei!
cine creste porci ii estimeaza la ochi cu aceeasi eroare sau chiar mai mica…
Restul e can can.
@eu: Comentariul matale este can-can. Articolul acesta este pentru cei care cresc porc, nu porci.
Eu imi cumpar porcutul de la tara, unde satenii tin porcii pe afara pe dealuri, sunt un fel de hibrizi la capitolul ingrijire, semisalbatici oarecum.Carnea are o textura aparte si este foarte suculenta, imbinand gustul de vanat cu cel de animal crescut liber.Suculenta este data de iarba cruda si buruienile cu care se hranesc.Eu ii alg cam pe la 75-90 kg si ii negociez la 500 lei bucata.Ii cumpar in functie de ce doresc sa prepar pentru o anumita perioada.Din unii fac doar carnat, salam, kaizer si sunca, din altii carne fripta in untura bagata in oale de lut, din altii doar preparate afumate, etc.Ideea este sa ai timp si disponibilitate, sa-ti placa asa ceva.Porcu-i ca si omu’…, traieste cat traieste si apoi moare!!!
o sa fac procedura cu metrul si apoi sa il kantaresc sa vad diferenta
Am aplicat si eu formula , iar apoi am pus porcul pe cintar…Rezultatul a fost aproape la fel(la 240kg pe cintar, 242 cu formula)
ce inseamna G=69,3 ? sau de unde vine?e vorba de vreo greutate medie ?
Se numeste factor de ajustare.
#Cantemir am o intrebare . Pentru C este infasurat si in spate unde nu se vede sau este ca la L ?
Da, infasurat si in spate.
Bun si simplu !
este ok formula, eu o practic de mult si a dat roade, aproape de cantarire.
Cum cantarim vaca fara cantar
1. Masurati intai circumferinta (C) din spatele picioarelor din fata.
2. Masurati apoi lungimea (L) de la umar (A) pana la baza cozii (B).
3. Scoateti calculatorul si calculati greutatea vacii dupa formula:
G = 92,3 × C × C × L
Unde:
* G este greutatea estimata a vacii (in kilograme);
* C este circumferinta din spatele picioarelor din fata (masurata in metri);
* L este lungimea de la umar pana la baza cozii (masurata in metri).
Eroarea la masurare este de 5%! Formula e buna si pentru junci, vitei, tauri, boi si alte bovine.
Eroarea la masurare este de 5%!
Formula e buna si pentru junci, vitei, tauri, boi si alte bovine.
Cum cantarim oaia fara cantar
Se cantareste dupa aceeasi formula ca la vaca (G=92,3 × C × C × L). Atentie: la oile netunse, trebuie sa strangeti de sfoara, ca sa intre sub lana, ca altfel o sa va dea oaia mai grasa decat e in realitate.
Unde:
* G este greutatea estimata a unei oi (in kilograme);
* C este circumferinta din spatele picioarelor din fata (masurata in metri);
* L este lungimea de la umar pana la baza cozii (masurata in metri).
Formula e buna si pentru miei, iezi, berbeci, tapi si alte ovine si caprine.
De ce înmulțim pe c de două ori
Intrebarea corecta e de ce inmultim c cu c cu l? Pentru ca termenul cxcxl are cea mai mare corelatie cu greutatea reala a porcului (r>0.9).
De unde scoți numãrul 69,3 la porc și alte numere la alte rase de animale , mãi Cantemire ?
De la experti in domeniu.
daca porcu e mai mic de 60 kg procedam la fel?
La fel procedam. De altfel, cu un porc mic aveti ocazia sa verificati daca greutatea dupa formula de mai sus este similara cu cea data de cantar.
Foarte frumos explicat si chiar foarte amuzant. Multumesc!
Daca aproximam forma porcului cu un cilindru, atunci din matematica, volumul e V = pi*R*R*L – adica aria bazei * inaltimea.
Noi avem circumferinta C = 2*pi*R sau R = C/(2*pi). Adica V = pi * C*C*L / 4 / pi/ pi. Sau V = 1/(4*pi) * C * C * L.
Masa e densitatea * V. de aici M = densitatea * 1/(4*pi) * C * C * L.
Nu stiu densitatea medie a porcului in viu, dar probabil 870,85 kg/cm3 si de aici acel 69.3.
De fapt formula e din engleza cu inch si pfunds: M= 400 * C * C * L ( http://www.thepigsite.com/articles/541/weighing-a-pig-without-a-scale/)