Cum sa cantaresti dobitocul fara cantar

Pentru orasenii fitosi, obisnuiti sa vada carnea crescand pe rafturile supermarketurilor, pentru care cuvantul dobitoc are conotatii eminamente peiorative, indicand prezenta in trafic, la piata sau pe scara blocului a unor exemplare umanoide clasificate accidental in specia bipeda a omului intelept (Homo sapiens), a sti cat cantareste o junca, un porc sau o oaie e pierdere de timp, fluiera-vant si taiat de frunze la caini, insa pentru cine a luat taurul de coarne si s-a apucat de crescut animale, a avea habar de greutatea dobitocului din batatura este o chestiune eminamente organica, nodala, fundamentala si face pana la urma diferenta dintre un gospodar si un ageamiu, dintre un descurcaret si un inadaptabil, dintre un priceput si un neispravit.

Articolul de fata este continuarea fireasca a celui in care v-am lamurit cum sa cantariti porcul fara cantar, pentru ca am intalnit destui oameni care s-au saturat sa cantareasca ratani si care ne-au intrebat curiosi cum sa cantareasca si vitelul, iapa, capra, ciobanescul mioritic, pisica obeza si chiar si… crapul.

Dupa ce ne-am scarpinat la ceafa, nestiind cum sa raspundem mai bine interesului legitim al cititorilor nostri intr-ale masuratorilor, ne-am intrebat la randul nostru, si pe buna dreptate, de ce sa nu deveniti de-a dreptul experti in biometrie? De ca sa nu vuiasca satele si targurile de eruditia dumneavoastra? A sti cat cantareste animalul din ograda fara sa apelati la cantar, nu numai ca va absolva de telefoane, umblaturi, ploconeli si cheltuieli inutile, dar detinerea unor astfel de cunostinte poate avea aplicatii de-a dreptul nebanuite. De exemplu:

  •  veti minimiza la maxim sansele de a fi furat la cantar, pentru ca veti sti, cu o eroare de cel mult 5%, cat cantareste animalul pe care vreti sa-l cumparati de la iarmaroc;
  • veti fi mana curata pentru veterinar, care pentru prima data de cand a terminat facultatea va fi in stare sa ajusteze corect cantitatea de medicament necesara bietului dobitoc, fara sa-l intoxice ori sa-i dea o doza insuficienta cand s-o imbolnavi;
  • veti sti pentru prima data care este ratia optima de nutret pe zi;
  • dupa masuratori repetate, veti sti cu precizie cat mananca animalul din batatura si daca ritmul de crestere este corespunzator varstei.

Asadar, sa trecem la treaba. Indiferent de dobitocul pe care vreti sa-l cantariti, aveti nevoie de 4 lucruri esentiale: vointa, sfoara, un calculator de mana si formulele magice pe care o sa vi le dam noi. Atentie: formulele nu se aplica femelelor gestante.

Cum sa cantaresti porcul fara cantar

1. Masurati intai circumferinta (C) din spatele picioarelor din fata (vezi imagine).
2. Masurati apoi lungimea (L) de la baza urechilor (A) pana la baza cozii (B). 3. Scoateti calculatorul si calculati greutatea porcului dupa formula:

G = 69,2 × C × C × L

unde G este greutatea estimata a porcului (in kilograme); C este circumferinta  din spatele picioarelor din fata (masurata in metri); L este lungimea de la baza urechilor pana la baza cozii (masurata in metri). Eroarea la masurare este de numai 3%! Formula e buna si pentru porcinele mai putin domestice de pe domeniul Balc al macelarului Tiriac.

Cum sa cantaresti vaca fara cantar

1. Masurati intai circumferinta (C) din spatele picioarelor din fata (vezi imagine).
2. Masurati apoi lungimea (L) de la umar (A) pana la baza cozii (B).      3. Scoateti calculatorul si calculati greutatea vacii dupa formula:

G = 92,3 × C × C × L

unde G este greutatea estimata a vacii (in kilograme); C este circumferinta  din spatele picioarelor din fata (masurata in metri); L este lungimea de la umar pana la baza cozii (masurata in metri). Eroarea la masurare este de 5%! Formula e buna si pentru junci, vitei, tauri, boi si alte bovine.

Cum sa cantaresti calul fara cantar

  1. Masurati intai circumferinta (C) din spatele picioarelor din fata (vezi imagine).
  2. Masurati apoi lungimea (L) de la umar (A) pana la baza cozii (B).
  3. Scoateti calculatorul si calculati greutatea calului dupa formula:

G = 83,9 × C × C × L

unde G este greutatea estimata a calului (in kilograme); C este circumferinta  din spatele picioarelor din fata (masurata in metri); L este lungimea de la umar pana la baza cozii (masurata in metri). Eroarea la masurare este de 5%! Formula e buna si pentru manji si iepe, catari, magari, magarite si alte cabaline.

Cum sa cantaresti oaia sau capra fara cantar

Se cantareste dupa aceeasi formula ca la vaca (G=92,3 × C × C × L). Atentie: la oile netunse, trebuie sa strangeti de sfoara, ca sa intre sub lana, ca altfel o sa va dea oaia mai grasa decat e in realitate. Formula e buna si pentru miei, iezi, berbeci, tapi si alte ovine si caprine de pe cuprinsul tarii.

Cum sa cantaresti pestele fara cantar

  1. Masurati intai circumferinta (C) in zona unde pestele are latimea cea mai mare (vezi imagine).
  2. Masurati apoi lungimea (L) de la varful nasului (A) pana la mijlocul cozii (B).
  3. Scoateti calculatorul si calculati greutatea pestelui dupa formula:

G = 34,6 × C × C × L

unde G este greutatea estimata a pestelui (in kilograme); C este circumferinta  din partea cea mai lata a pestelui (masurata in metri); L este lungimea de la varful nasului pana la mijlocul cozii (masurata in metri). Pentru a starpi din fasa comentariile anumitor pescari carcotasi, subliniem ca  masurarea corecta a pestelui se face pana la mijlocul cozii (si nu pana la baza cozii!), conform reglementarilor IGFA (International Game Fish Association). Formula e buna pentru amur, abat, babusca, batca, beldita, biban, caracuda, caras, clean, crap, cteno, fitofag, fusar, ghibort, lin, lipan, lostrita, mihalt, morunas, mreana, novac, oblete, pastrav, platica, rosioara, salau, somn si stiuca. Daca n-aveti sfoara, puteti masura lungimea pestelui folosind o bancnota de 1 leu, care are o lungime de 1,2cm.

Cu aceste formule magice veti deveni specialisti in metrologie si biometrie. Datorita lor veti fi invaluiti intr-o permanenta si aproape ireala aura profetica si vi se va duce buhul peste 7 sate, targuri si balti! Lumea va va cauta cu infrigurare, mai ceva decat pe primar sau pe veterinar, in timp ce babutele va vor impleti moca ciorapi si veste din lana plavita! La iarmaroace veti fi iubiti si pizmuiti deopotriva! In timp ce merceriile si negutatorii de sfoara va vor ridica in slavi eruditia, prietenii pescari, braconierii, hotii la cantar si vanzatorii de cantare vor pune recompensa pe capul dumneavoastra! Cu precizie chirurgicala veti da verdicte, cu care nu numai ca veti atenua academic conflicte intre targoveti cu scaun la cap, dar veti starni, cu egala pedanterie, zazanie, certuri si ciomageli intre musteriii mai colerici. Un lucru e sigur: veti fi nelipsit de la  baut aldămașul!

Sa cantariti masurati bine si sa beti cu masura!

Acest articol a fost publicat în Datini, obiceiuri, rânduieli, Fiarele pământului, Meșteri și cârpaci, Sub vremi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cum sa cantaresti dobitocul fara cantar

  1. kosta zice:

    ma chinui sa aflu randamentul la oaie transata-multami ma poti ajuta-sa scap de furaciosi-

De te frige la degete