Cea mai numeroasa specie de pasari din Romania

O simpla intrebare si o cautare rapida pe net ne dezvaluie ca cea mai numeroasa specie de pasari (salbatice, fireste) din lume este tesatorul-cu-cioc-rosu (Quelea quelea), care numara nu mai putin de 1 miliard de adulti in sezonul de imperechere. Informatie suficient de interesanta sa fie promovata de numeroase situri romanesti. Fireste (?!), cand e vorba despre Romania, informatia capata valente relativiste. Cu alte cuvinte, un parinte (ori invatator, profesor sau orice fel de educator) care are ghinionul sa i se puna, din pura si inocenta curiozitate, o intrebare (in functie de varsta solicitantului) de genul:

Care pasare-i cea mai multa? Dintre toate zburatoarele de la noi, care-s cele mai multe? Care este cea mai numeroasa specie de pasari salbatice din Romania?

 … va ofta prelung si se va scarpina la ceafa,  nestiind ce sa raspunda. O fi vrabia, ori gugustiucul, poate cioara?! Aflarea raspunsului cu motoarele de cautare nu ajuta. Acesta, daca exista, e evaziv, aduce mai mult a ghiceala, fiind lipsit de o argumentatie credibila.

 Venim in sprijinul adultilor nedumeriti, oferindu-le mai mult decat un raspuns scurt, concis si la obiect. Umplem acest gol nefiresc punandu-le la dispozitie un clasament al celor mai numeroase 10 specii de pasari din Romania. In felul acesta, nu numai ca vor scapa basma curata (de data asta), dar vor avea nemaipomenita sansa (tot mai rara in zilele noastre) sa-si impresioneze ucenicii cu bagajul lor de cunostinte ornitologice.

Clasamentul a fost alcatuit dupa numarul minim estimat de adulti in sezonul de imperechere (sursa: BirdLife International). La final veti gasi si raspunsul la sacaitoarele intrebari de mai sus. Asadar:

CELE MAI NUMEROASE 10 SPECII DE PASARI SALBATICE DIN ROMANIA

9-10. Vrabie de casa (Passer domesticus) | Pitigoi de bradet (Parus ater): 2.400.000

8. Vrabie de camp (Passer  montanus): 2.708.000

7. Sfrancioc rosiatic (Lanius collurio): 2.760.000

6. Sturz cantator (Turdus philomelos): 2.840.000

5.  Codobatura alba (Motacilla alba): 3.000.000

4. Ausel cu cap galben (Regulus regulus): 3.280.000

3. Pitigoi mare (Parus major): 3.700.000

2. Macaleandru (Erithacus rubecula): 3.708.000 

1. Cinteza (Fringilla coelebs): 4.900.000

Concluzie: Cea mai numeroasa specie de pasari salbatice din Romania este cinteza (Fringilla coelebs). Motiv suficient pentru a fi promovata ca pasare nationala.

Cele mai numeroase 100 specii de pasari din Romania

Acest articol a fost publicat în Fiarele pământului și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Cea mai numeroasa specie de pasari din Romania

  1. Vinci zice:

    M-ar interesa foarte mult sa va intreb niste lucruri legate de ornitologie si despre niste corespondente in limba romana pentru anumite pasari destul de obscure, care nu sunt endemice (traiesc prin Noua Guinee). De fapt, nici nu stiu daca exista vreun corespondent in romana. Pot sa va intreb aici sau sa o fac printr-un e-mail?

  2. Cantemir zice:

    Intrebati.

  3. Vinci zice:

    In primul rand, m-ar interesa sa stiu un corespondent in limba romana pentru „bowerbird” si, daca nu exista, care ar fi o varianta cat mai fireasca de traducere in romana. Tot in primul rand de fapt, m-ar interesa sa gasesc corespondente in limba romana pentru the white-eyed vireo (vireo griseus) si the red-eyed vireo (vireo olivaceus). Cum as putea face diferenta intre ele? Numai varianta latineasca este disponibila?
    Multumesc

  4. Cantemir zice:

    Nu exista corepondente in limba romana pentru bowerbird, la fel cum nu exista pentru nici o specie din genul Vireo, ele apartinand exclusiv Lumii Noi (Australia-Noua Guinee, respectiv Americile). Cele mai potrivite traduceri ar fi:
    – bowerbird: pasare-umbrar
    – white-eyed vireo: vireo cu ochi albi
    – red-eyed vireo: vireo cu ochi rosii.

  5. Vinci zice:

    Multumesc pentru raspuns. As mai vrea sa stiu care este diferenta intre pasarea-umbrar si bowerbird? Problema este ca trebuie sa traduc o carte si macar intr-o nota de subsol trebuie sa justific alegerea pe care o voi fi facut.

  6. Cantemir zice:

    Nici una.

  7. Vinci zice:

    Atunci unde mai este de fapt problema initiala? De ce mi-ati raspuns ca nu exista corespondent in limba romana pentru bowerbird, cand corespondentul pare sa fie inca foarte literal, „bower” putandu-se fi tradus prin „umbrar”? Sa inteleg ca pasare-umbrar nu exista in terminologia oficiala, dar ca ornitologii, de exemplu, se gandesc automat la bowerbird cand aud de pasare-umbrar?

  8. Cantemir zice:

    Corect.

  9. Ioana zice:

    pe cand articolul cu le mai rare 100 pasari din România?

  10. Cantemir zice:

    Curand, curand…

  11. Liviu zice:

    Salut Cantemir si multumesc pentru articol !

    Multumita informatiilor tale, am identificat imediat pasaretul remarcat in ultimele 2 saptamani in zona mea de bastina (Valcea – Oltenia de sub Munte).

    Deci, am identificat deja (fara vrabii, randunele, corbi, cuc – pe care le stiam):
    Nr. 6 – Sturz cantator
    Nr. 5 – Codobatura alba
    Nr. 2. – Macaleandrul
    Nr. 1 – Pitigoiul

  12. Gheorghe zice:

    E vreo lagătură între Cămăraș de lumini si Cămăraș Cluj?

  13. Gheorghe zice:

    Din pacate de la noi au disparut Zaganul si Pasarea ogorului(din cite stiu eu). Cu toate ca in Romania existau multe dropii,agricultura intensiva cu chimicalele folosite,au facut ca numarul de dropii sa se micsoreze continuu,actualmente sa se gaseasca doar in vestul tarii,la granita cu Ungaria un stol de dropii. numarind citeva exemplare. Se vehiculeaza tot felul de povesti in legatura cu disparitia dropiilor.

  14. Cantemir zice:

    Nici una.

De te frige la degete