Ne paste extinctia! Populatia Romaniei la 1 aprilie 2013

De cand exista Romania ca stat modern nu s-au nascut atat de putini copii ca in martie 2013!

Nu mai devreme decat acum 3 luni, ne exprimam ingrijorarea  in legatura cu reculul dramatic si fara precedent al natalitatii autohtone din ultimul an. Nu era primul nostru semnal, cu toate acestea, nadajduiam  ca asemenea rate patologic de scazute sunt mai degraba fenomene singulare, accidente nefericite, imposibil de repetat la intervale atat de mici, pentru ca sfideaza si cele mai pesimiste scenarii ale demografilor!

Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica, ne demonstreaza inca o data contrariul. Cu o rata bruta a nasterilor atingand dupa nici 3 luni un nou minim istoric, martie 2013 a devenit in mod oficial luna in care s-au nascut cei mai putini copii din ultimii 95 ani de istorie moderna a Romaniei, instituind fara echivoc cronicizarea fenomenului.

In ce priveste populatia stabila† a Romaniei, acesta a scazut la 1 aprilie 2013 cu 26.643* fata de 1 martie 2013, fiind estimata la:

18.656.568↓

E ca si cum ar fi disparut de pe fata pamantului, in numai o luna, un oras de marimea  Sighisoarei (Mures). Ceasul demografic si-a iutit cu 5 secunde ritmul halucinant din februarie, astfel ca in martie am ajuns sa ne imputinam intr-un ritm de “numai” 36 romani/ora sau de:

1 roman la fiecare 1 minute 41 secunde

Sporul negativ se explica prin:

1 nastere la fiecare 3 minute 17 secunde !!!

1 deces la fiecare 2 minute

si o pierdere neta prin migratie externa de:

1 roman la fiecare 2 minute 30 secunde

Ca se nasc mai putini copii decat pe vremea parintilor si bunicilor nostri, nu mai constituie o noutate pentru nimeni. Demografii ii spun tranzitie demografica. Liberalizarea avortului, accesul nerestrictionat al femeii la educatie, piata muncii si contraceptie, scaderea mortalitatii infantile, urbanizarea si, mai nou, migratia externa masiva, tocmai a celor apti de a procrea sunt tot atatia factori care, cumulati, explica in mare masura de ce copiii de azi au in preajma lor mai multe rude adulte decat fartati de varsta lor. Nedumerirea este ca se nasc din ce in ce mai putini copii de la un an la altul! Stupefactia te gatuie cand realizezi ca in Romania de azi traiesc prea putini nou-nascuti! Perplexitatea te paralizeaza cand intelegi ca locurile de joaca vor fi pustii, ca nu se vor mai construi scoli ci se vor darama, ca bunicii sunt o specie pe cale de disparitie… De ce nastem atat de putini copii? De unde vine aceasta anormalitate?

Ce ingrijoreaza nu este instituirea fenomenului, care s-a produs acum mai bine de 2 decenii, in iarna seaca a lui 1989, ci accelerarea sa fara precedent din ultimii ani. Spre exemplu, in primele 3 luni ale anului 2013 s-au nascut cu 2,6% mai putini copii fata de aceeeasi perioada a anului trecut si respectiv cu 4,4%, 13,2%, 14,4% si 18,7% mai putini fata de perioadele ianuarie-martie 2011, 2010, 2009 si 2008! Mai mult,  in top 5 al lunilor cu cele mai mici rate ale natalitatii din ultimii 6 ani se gasesc numai luni din perioada 2011-2013: martie 2013, decembrie 2012, aprilie 2011, aprilie 2012 si februarie 2013.

Ne-am pierdut oare instinctul de supravietuire? Ce maladie ascunsa ne previne in a nu reflecta preventiv, de dragul si spre folosul nostru, la potentialitatea concreta a extinctiei identitare? Cat de inconstienta ne este apatia? De unde atata iresponsabilitate fata de generatiile viitoare, carora le pregatim, nici mai mult, nici mai putin decat stergerea suicidara de pe orice harta a viitorului?

Adevarul este ca nu ne putem inchipui acum cat de tare o sa dardaim la senectute in iarna demografica pe care cu atata incapatanare ne-o asternem noua si copiilor nostri! Atunci nici o masura paleativa nu ne va mai potoli frisonul…

†Calculata conform rezultatelor preliminarii ale ultimului recensamant al populatiei; *Reprezinta sporul demografic total (sporul natural+soldul migratiei externe). Un ceas demografic cu populatia Romaniei la zi gasiti AICI.

Acest articol a fost publicat în Nația și populația, Sub vremi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ne paste extinctia! Populatia Romaniei la 1 aprilie 2013

  1. arakelian zice:

    comparand cu celelalte tari ale lumii, natalitatea Romaniei este…oarecum in cifrele europene. E cat a Poloniei, unde avortul e itnerzis, ba chiar mai buna decat a Germaniei, Ungariei etc.
    Factorii mai prosti sunt: speranta de viata mai redusa, mortalitatea infantila, si evident emigrarea segmentului de tineri. .

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s