De la guiț la traumă. Despre chintesența Europei azi

Expat temporar pe meleagurile mai mult sau mai putin ospitaliere ale Occidentului, Traian Ungureanu observa recent cum a devenit Craciunul o rusine pentru tot mai multe dintre fetele spilcuite ale concetatenilor sai europeni, o rusine de altfel ubicua in spatiul public, dand exemplu Parlamentul European, care tipareste frenetic, la fiecare sfarsit de an, felicitari emetice si-si pavoazeaza agramat interioarele oficiale cu urarea septica Felicitari de Sezon!

Roman traitor vremelnic in diaspora, si eu observ aceeasi rusinare cand vine vorba de Craciun, atat in departamentele universitatilor, cat si in ministere sau ONG-uri (ah, mai ales in ONG-uri). Din ce in ce mai multi colegi imi ureaza  happy holidays in loc de Merry Christmas. Despre unii stiu ca sunt lupi in piele de oaie, altii, majoritatea, sunt ignoranti sau fricosi sau amandoua. Ce rost are, veti spune, de vreme ce nu se mai considera atasati unor traditii anacronice. Crestinismul nu mai e la moda, zic cei mai vocali dintre ei. Eu va intreb: ce e mai absurd? Sa crezi sau sa nu crezi in Dumnezeu? Raspunsul nu e greu de intuit. Cititi-i in paralel pe Dawkins si Bentley Hart, de exemplu, si-l veti afla.

Insa cea mai concisa descriere recenta a Europei si institutiilor sale a facut-o Dan Alexe, care, intr-una din numeroasele sale peregrinari balcanice, ajunge intr-o piata din Zagreb, dupa intrarea Croatiei in UE. Acolo, intr-un birt, stand la taclale cu localnicii, le aduce la cunostinta, spre stupefactia lor, ca UE nu le mai da voie sa taie porcul ca pe vremuri. La ridicarilor lor din sprancene, Alexe le explica ca UE impune asa zisa taiere umana a porcului, care presupune aducerea in stare de inconstienta a animalului inainte de uciderea propriu-zisa. Procedeul, numit eufemistic asomare, inseamna anesteziere prin impuscarea intre ochi a ratanului, de la o distanta de 2 cm, cu un pistol cu glont captiv. Cine nu-si permite o astfel de arma il poate ameti definitiv folosind o maciuca. Abia dupa ce traumatismul cranio-cerebral a fost aplicat omeneste si animalul e cazut inconstient in tarana, are voie taranul sa infiga cutitul in el.

— „Dar dacă porcii sînt asomați ca pe scaunul electric inainte de tăiere, inseamna ca n-au sa mai guițe”, a remarcat un satean.

— „Nu, n-au să mai guițe”, am confirmat eu.

— „Aaah, păi ce sarbatoare mai e aia?”, întreabă nedumerit omul. „Ințelegeam dacă Europa voia să salveze porcii, dar așa, dacă tot au să moară, ce rost are?”

— „Așa fac ei si cu oamenii”, l-am informat… si ne-am golit petul de vin de țară intr-o tăcere dezaprobatoare.

Incorectitudinea politicaAsa fac ei si cu oamenii… UE ne asomeaza ceas de ceas cu miriade de reglementari, restrictii, directive, interdictii sau recomandari pe orice subiect care intereseaza atat agora cat si intimitatea caminului familial, impunand dogma corectitudinii politice, acest marxism cultural atat de drag stangii, in fond o indoctrinare emetizanta, in care relativizarea adevarului, anularea diferentei absolute dintre bine si rau, nivelarea identitara si culturala, deconstruirea fundamentelor crestine pe care s-a cladit intreaga civilizatie europeana, sunt obiective esentiale pentru succesul deplin al unei revolutii care a inceput timid cu o aproape neobservata rescriere a vocabularelor. Suntem martorii unei asomari impuse, la care participam vinovat, printr-o tacere masochista.

Reeducati, ametiti, fricosi, calduti, mutilati, orbiti, am pierdut instinctul de supravietuire, acel guiț salvator, fiziologic si incorect politic care sa ne sa ne trezeasca, sa ne miste, sa ne zguduie din ameteala. Smulsi incet, incet din intunericul crestin, mergem inainte, fara sa mai stim incotro…

Cei care au trait Revolutia ne-ar fi spus incotro: spre dictatura… Aceeasi dictatura atee din care ne-am smuls acum 26 ani.

Acest articol a fost publicat în Datini, obiceiuri, rânduieli, Sub vremi, Zgâiri în blidul altora și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

De te frige la degete