Pumnul de bune si sacul de rele. Viata la romani in 2012

Sarbatorile la noi se termina o data cu Sf. Ion. Parangheliile se sfarsesc abia dupa ce si ultimul din cei 2 milioane de Ioni e sarbatorit cu tot dichisul. Abia dupa aceea, cu nadragii scuturati de firimituri, cu capetele imbacsite de fum si alcool, degetele slinoase si bratele intepenite de atatea imbratisari si pahare ciocnite, cu voci ragusite si respiratii nu tocmai proaspete, ne-am tarat care mai de care burtile la scarbiciu (scoala n-a inceput inca), unde ne-a mai trebuit inca un pumn de zile sa ne refacem…Iata, au trecut aproape 2 saptamani din noul an, ne-am revenit, cu chiu cu vai, din mahmureala, asa ca putem sa reflectam mai cu interes la subiecte cu adevarat serioase pentru cetate: de exemplu, la ce sa ne asteptam de la anul 2012.

Cu alte cuvinte, sa vedem ce-o sa se intampla in Romania aia, care nu se regaseste nici pe ecranul televizorului sau paginii mai mult sau mai putin electronice de ziar, nici in abjectul discurs politic, ori pe holurile (a)septice ale ministerelor, nici in fotoliul preamoale de parlamentar plictisit de Romania, adica in Romania aceea de sub nasul nostru, pe care-o stim ca pe propriul buzunar, Romania pe care o traim, mestecam si injuram zilnic, Romania traita lamentabil sau cu (ne)sat, acasa, pe scara autobuzului, pe scaunul mortului, in spitale, la coada la farmacii dupa compensate, la nunti, cumatrii si parastase…anul asta si in cabina de vot… Romania vulgului, a frecatului de menta, a nedreptatii si furatului de caciula, a nadejdii putine si a stransului de curea. Romania banala in care nu se intampla nimic si in care se intampla totul.

Avertisment: nu va asteptati la dezvaluiri senzationale, pentru ca n-o sa suflam (inca) nici o vorba despre cine o sa castige alegerile anul asta.

Putini am fost, (si mai) putini am ramas

Pentru fenomenul demografic romanesc, 2012 este un nefast an aniversar, pentru ca va fi al 20-lea an consecutiv de declin al populatiei. Un recul absurd, in conditiile in care Romania ultimelor 2 decenii n-a avut parte nici de razboi sau foamete, nici de tulburari sociale violente sau calamitati naturale de proportii. O bomba cu ceas care va zgudui din temelii societatea romaneasca in care vor trai copiii nostri, pana intr-acolo incat locul si rolul varstnicului printre semenii sai va fi redefinit radical. Azi suntem cu 2 milioane mai putini decat in 1992. E ca si cum, in ultimii 20 de ani, ar fi disparut de pe fata pamantului, pentru totdeauna, toata populatia Bucurestiului. Peste 10 ani vom fi sub 20 milioane!!!

Populatia Romaniei la 1 iulie 2012 se va invarti in jurul a 21,1 milioane, cand vom fi cu circa 60.000 mai putini ca anul trecut. Cu alte cuvinte, anul acesta ne vom imputina intr-un ritm sec de:

 1 roman la fiecare 8 minute 45 secunde!

Maternitati mai pustii, cumatrii mai putine

Anul 2012 va fi si anul unei premiere, tot nefaste, pentru ca se vor naste cei mai putini copii de cand exista Romania ca stat modern! Numarul nasterilor va cobori pentru al doilea an consecutiv sub pragul de 200.000*.

Din 3 gravide care vor trece pragul maternitatii, 2 vor naste si 1 va avorta. Din 100 de femei care vor naste, una isi va inmormanta copilul inainte ca micutul sa implineasca 1 an.

1 nastere la fiecare 2 minute 40 secunde

1 avort la fiecare 6 minute 30 secunde

Singurele vesti bune sunt ca atat intreruperile de sarcina cat si mortalitatea infantila isi vor continua evolutia descendenta si in 2012, cand vor atinge minimele istorice din ultimul sfert de veac (sub 2000 de decese la copii sub 1 an si mai putin de 100.000 de avorturi inregistrate). Cifre incurajatoare pentru noi, insa de neconceput pentru oricare alt membru UE.

Doua inmormantari si-o nunta

Daca e un lucru pe lumea asta pe care romanii se pricep a-l face bine si cu temei, acela e sa moara mai repede decat se nasc. Sa moara si sa-si numere mortii. Anul asta vor fi in jur de un sfert de milion de inmormantari si de 2 ori mai putine nunti. 3 din 5 cosciuge vor fi ale unor romani rapusi de cancer, infarct sau accident vascular cerebral:

bolile cardiovasculare vor rapune cate 1 roman la fiecare 3 minute 30 secunde

cancerul va omori 1 roman la fiecare 11 minute

cancerul de plamani va omori 1 barbat la fiecare 1 ora 10 minute

cancerul de san va omori 1 femeie la fiecare 2 ore 50 minute

1 copil va muri la fiecare 2 ore 30 minute

 1 roman va muri la fiecare 3 ore din cauza unui accident de circulatie

Daca in ce priveste inmormantarile si divorturile nu avem vesti bune sau rele pentru anul in curs, intrucat numarul lor se mentine oarecum constant din 2005 incoace, cu totul altceva se poate spune despre nunti, care, de cand e domnul Dan Ilie Ciobotea (pe numele de mirean) patriarh si bun manager, au scazut cu 40%! Nici o legatura cauzala. Mai mult, tocmai 2011, care a fost anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română, este oficial si anul cu cele mai putine nunti** si botezuri din istoria postdecembrista a Romaniei! Culmea ironiei si cinismului! In materie de pus pirostrii si scufundat in cristelnita, 2012 va fi in cel mai bun caz copia fidela a lui 2011.

Dar sa vedem cum se va rade si plange, bucura si ofta, juca si jeli in Romania anului 2012:

1 doliu nou la fiecare 2 minute

1 nunta la fiecare 4 minute 15 secunde

1 divort la fiecare 15 minute 45 secunde

Stagnarea sperantei de viata

Unul din paradoxurile traitului in Romania era cresterea de la an la an a sperantei de viata. Spre exemplu, speranta de viata a unui copil nascut in Romania in anul 2000 era de 70 ani si 6 luni. Un copil nascut 10 ani mai tarziu, in aceeasi republica, spera sa traiasca cu aproape 3 ani mai mult.  Ei bine, minunea n-o sa mai tina si anul asta, pentru ca speranta de viata in 2012 va stagna la nivelul celei din 2011. Cu alte cuvinte, cei sub 200.000 de copilasi care se vor naste anul asta spera sa-si cheltuiasca pensia pana pe la 73 ani si 4 luni. De cand e el romanul stapan pe pamantul asta n-a visat sa prinda o asemenea varsta matusalemica…

In loc de la multi ani

Chiar daca e an de alegeri, sa nu ne asteptam la minuni de la 2012, dar nici sa ne culcam pe-o ureche si sa ne plangem de mila n-o sa ne fie de vreun ajutor. Mai cu spor ar fi, de exemplu, sa (ne) urechim cu folos guvernul, presedintele, parlamentul, aproapele, pe noi insine… cine stie, poate se misca ceva in bine in Romania asta a pumnului de bune si sacului de rele.

Nota: Estimarile pentru 2012 s-au obtinut analizandu-se prin metoda autoregresiei pas cu pas a seriile de timp 1990-2009 publicate in Anuarul Statistic 2010. * In primele 11 luni ale anului 2011 s-au inregistrat  180.529 nasteri, ceea ce inseamna ca in decembrie ar trebui sa  se nasca 19.471 copii, fapt contrazis in totalitate de statisticile demografice, care arata negru pe alb ca in ultimii 6 ani nu s-au nascut niciodata mai mult de 18.000 copii in decembrie. ** In primele 11 luni ale anului 2011 s-au inregistrat  101.696 nunti, ceea ce inseamna ca in decembrie ar trebui sa  spuna DA inca 14.087 cupluri pentru a atinge nivelul din 2010, lucru 100% imposibil, pentru ca decembrie nu e luna potrivita sa-ti pui pirostriile. Cele mai multe nunti inregistrate intr-un decembrie in ultimii 6 ani au fost 6657 in 2007. Datele statistice in ce priveste populatia si fenomenele demografice pentru luna decembrie 2011 vor fi publicate de INS pe data de 10.02.2012.

Acest articol a fost publicat în Nația și populația, Sub vremi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Pumnul de bune si sacul de rele. Viata la romani in 2012

  1. Mos Ioan zice:

    Cumplit! Catastrofal!
    „Preanefericitul” din Deal poarta o mare responsabilitate, el trebuie sa fie primul care sa opreasca Genocidul Poporului Român. Dar nu-i pasa de acest Mare Asasinat, nici lui si nici criminalilor din vârful guvernului……

  2. Van Kelie zice:

    Si noi stam inca bine…ia vezi pe net, cum sta Mama Rusia: in 2045 vor fi 50% din cati erau in 1990. Deci…f. nasol!

  3. Cristian zice:

    Într-adevăr catastrofal. Peste ceva timp, minoritatea rromă va fi chira majoritară, ungurii își vor face stat independent, austriecii și nemții și-au cumpărat păduri la noi și le prețuiesc, în timp ce noi vindem aproape totul pe un pachet de țigări. Săraca Românica noastră, de fapt o fi a noastră? Oare cum privesc Ștefan, Mircea, Mihai, Corvine și toți ceilalți acest stat băsist și Doamne ferește, fără viitor?

  4. dinubalan zice:

    preafericitilor nu le-a pasat nici pe vremea lui ceausescu. deci nicio atitudine.
    la acest capitol stau prost, prost….

  5. E normal sa fie un recul al populatiei, pentru ca au crescut cheltuielile minime necesare pentru supravietuire.

  6. Maria zice:

    azi dupa mitingul cerut de Crin si Ponta, va invitam la parastas in sediul PSD, cica alui batran(81ani) Ion Ilici Iliescu i-a crapat matzul de ciuda ca nu l-au suspendat inca pe tovarasul presedinte basescu!

  7. Ionela Ion zice:

    prenefericitul vinde „vin pt impartasanie” pe mana cu Hrebenciuc … doar s-au dat stenogramele. Biserica e departe de ce ar trebuie sa fie, Patriarhul e departe de ce ar trebuie sa fie!
    Pleaca acum Base si gasca lui si RE-vine mana se fier care ne-a dus in sapa de lemn de la revolutie si pana in prezent: Mazare, Hrebenciuc, Dragnea. Patriciu, Fenechiu, Vantu.
    De ce nu se reinstaureaza monarhia? Sa vina REGELE MIHAI !!!

De te frige la degete