Cancerul la români

Traim mai mult decat oricare alta generatie de romani. Dati vina in primul rand pe cei care au inventat antibioticele, apa de la robinet si toaleta. Azi, speranta de viata la nastere este in jur de de 73 ani, cu 4 ani mai mult decat in 1989 si cu 6 ani mai mult decat in 1965.

Traim mai mult decat oricare alta generatie de romani, dar platim un pret pentru asta: felul diferit de moarte pe care-l dobandim. Un popor cu veleitati culinare mediocre cand vine vorba de a manca sanatos, un neam care bea tutun cat turcul si trage vartos la masea inca de pe vremea cand practica transhumanta, nu putea sa nu se pricopseasca si cu feluri de a muri pe masura: infarct miocardic si accident vascular cerebral. Dar nu va tine mult moda asta de pe certificatele de deces…pentru ca pe locul trei, asteptand cu rabdare si incapatanare, sta adevaratul lider pe termen lung in materie de mortalitate : cancerul.

Desi azi e (inca) principala cauza de deces in Romania (responsabila de fiecare a doua inmormantare), mortalitatea de cauza cardiovasculara e in scadere in primul rand datorita disponibilitatii facile si relativei eficiente a tratamentelor medicamentoase existente (deh, e mai la indemana sa iei pastile decat sa pui oprelisti viciului) si in al doilea rand pentru ca generatiile tinere, mai informate, incep sa adopte stiluri de viata mai putin riscante din punct de vedere cardiovascular. Nu va trece multa vreme si locul ei va fi luat de cancer, din simplul motiv ca pentru cancer inca nu s-a gasit o cura pe masura, iar terapiile actuale nu fac altceva decat sa intarzie o vreme deznodamantul. Va veni timpul cand, la fel ca-n vest, fiecare al doilea barbat si fiecare a treia femeie din Romania va muri de cancer. Deocamdata:

la fiecare 7 minute este diagnosticat 1 roman cu cancer

la fiecare 11 minute moare 1 roman de cancer

Incidenta cancerului la romani

Ca sa va faceti o idee si mai buna despre cum sta treaba cu incidenta  cancerului (cazuri noi intr-un an) in Romania, va prezentam in premiera lista cu primele 10 tipuri de cancer dupa frecventa cu care sunt diagnosticate:

Cele mai frecvente 10 diagnostice de cancer in Romania*

Va mira ca la fiecare ora un barbat este diagnosticat cu cancer de plamani? N-ar trebui, de vreme ce fiecare al doilea barbat al patriei este fumator. Nici romancele nu sunt mai breze : cancerul de plamani este al treilea ca frecventa (1 caz nou la fiecare 4 ore 23 minute) dintre cancerele non-ginecologice, in conditiile in care fiecare a patra femeie din Romania fumeaza.

Dar ce spuneti de cancerul de colon? Este al doilea cel mai frecvent diagnosticat cancer in tara romanesca. N-o fi cumva de la practicele noastre culinare perdante, de la pasiune noastra sinucigasa pentru bucate grase, asezonate la discretie cu amidon, sare si cat mai putine legume si fructe (daca se poate chiar deloc)? Totul stropit din belsug cu etanol in variate concentratii…

Vi se pare anormal ca la fiecare ora sa fie diagnosticata o femeie cu cancer la san? N-ar trebui, de vreme ce tot mai multe femei aleg sa nu aiba copii sau se rezuma la unul singur, pe care se hotarasc sa-l nasca mult mai tarziu decat e normal, de obicei dupa ce isi vor fi asigurat, zic ele la unison, o oarecare stabilitate financiara, dar mai ales aleg sa-l alapteze cat mai putin cu putinta sau deloc! In Romania alaptatul la san mai mult de 6 luni este rara avis, pentru ca e perceput in popor ca o vina, un delict maternal, o impietate adusa sugarului. Ce e strigator la cer este ca mitul acesta urban e infipt adanc tocmai in mintile prafuite ale multor medici de familie! Mai bine ii dam sa-nghita o sarmaluta, neaparat inainte sa-i apara primul dinte…

Mortalitatea prin cancer la romani

O data diagnosticat, cancerul e garantia unei morti sigure intr-un timp scurt pentru majoritatea covarsitoare a cazurilor. Rata de supravietuirea la 5 ani este dezamagitor de mica, mai ales pentru cancerele de stomac sau creier (sub 30%), plaman (sub 20%), ficat (sub 15%) sau parsivul cancer de pancreas (5%). Iminenta mortii  e dezarmant de dureroasa si de acuta, cu atat mai dureroasa cu cat diagnosticul vine la o varsta mai tanara. Te lasa fara suflare, te goleste de ganduri, te ineaca in statica lui ce-as-mai-fi-putut-face-daca-as-mai-fi-avut-timp – in cazul (ne)fericit in care stii- in timp ce familia umbla dupa cosciug si loc de ingropaciune.

La fiecare 1 ora si 10 minute moare un barbat de cancer la plamani, iar la fiecare 2 ora si 50 minute moare o femeie de cancer la san. Fiecare a patra inmormantare in Romania e a unui roman care a murit de cancer.

Cele mai frecvente 10 decese prin cancer in Romania*

Solutia e preventia

Romanii sunt vestiti pentru indolenta lor maladiva cand vine vorba de grija pentru sanatatea proprie la fel cum sunt faimosi pentru predispozitia lor cronica in a deschide usa cabinetului medical tarziu, de cele mai multe ori prea tarziu, cand putin sau foarte putin se mai poate face… Intrebati-i ce loc ocupa, ce insemnatate are sau macar daca au auzit vreodata de cuvantul preventie. Veti fi surprinsi!

PREVÉNȚIE s.f. Ansamblu de măsuri menite să evite apariția unei boli, a unui accident etc. [Gen. -iei, var. prevențiune s.f. / cf. fr. prévention, it. prevenzione].

O viata traita in cumpatare e de cele mai multe ori garantia unei tinereti pana la adanci batraneti si, ce-i drept, a unei morti aproape sigure prin cancer. In pariul cu viata, nu credem sa existe un compromis mai avantajos. Cu o moarte suntem datori. De noi depinde, insa, amanarea deznodamantului!

*Sursa: Estimates of cancer incidence and mortality in Europe in 2008. J. Ferlay, D. M. Parkin, E. Steliarova-Foucher. European Journal of Cancer. 2010 March; 46(4): 765–781.

 
Acest articol a fost publicat în Doftori, spițeri, beteșuguri, Sub vremi și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cancerul la români

  1. Pascu Adrian zice:

    Super articol! poate se mai trezesc si romanii un pic…

  2. arakelian zice:

    cancerul se trateaza. Un cancer descoperit incipient are toate sansele. Statisticile internationale arata 90% din cazuri se vindeca.
    DIn factorii de aici, nu ai trecut poluarea, Cernobalul, alimentatia ne bio, si faptul ca de ceva tot rebuie sa moara. Sincer, cazuri erau si acum multi ani, dar doctorita mea de familie spunea ca in perioada ei de medicina la sat, acu, 30 ani, pacientul ajungea in faza terminala, si deseori erau trimisia casa sa moara in familie, fara un diagnostic in mana. Daca aveau dureri, ii internau pt o morfina – dar rar.
    P.S. si totusi, speranta de viata a crescut in Ro. Astfel, pe anul 2011 este estimat de 77 ani la femei, si 70 la barbati. Este o urcare, tinand cont ca ani de zile eram undeva in mijlocul lui 65 de ani.

  3. ellyweiss zice:

    De multe ori cancerul e atat de ascuns incat nu se stie nimic. Am avut un unchi, care acum aproape 3 ani a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, el care n-a fumat niciodata si n-a baut decat asa, un sprit, la o masa mare. Deci nefumator, nebautor. Un om muncitor, trait toata viata la casa, la tara, mancand tot ce trebuie, adica hrana destul de sanatoasa, mancand numai bio, avand totul acasa (o uriasa gradina de legume proprie). Am fost in casa lor de multe ori, stiu ce vorbesc. Fara probleme de obezitate, cca. 70 kg la 1,74m. Si totusi…
    Odata cancerul depistat, a facut tot ce se putea, pana la citostatice, si…cancerul tot s-a generalizat. A decedat acum exact 3 luni, la doar 66 de ani.
    Voiam doar sa spun ca si depistarea in stadiu incipient, uneori nu foloseste la nimic. Si ca aceasta boala nenorocita nu alege…

De te frige la degete