Cancerul la romani in 2018

Traim mai mult decat oricare alta generatie de romani. Dati vina in primul rand pe cei care au inventat antibioticele, apa de la robinet si toaleta. Azi, speranta de viata† la nastere este in jur de de 75 ani, cu 6 ani mai mult decat in 1989 si cu 8 ani mai mult decat in 1968 [1].

Traim mai mult decat oricare alta generatie de romani, dar platim un pret pentru asta: felul diferit de moarte pe care-l dobandim. Un popor cu veleitati culinare mediocre cand vine vorba de a manca sanatos, un neam care bea tutun cat turcul si trage vartos la masea inca de pe vremea cand practica transhumanta, nu putea sa nu se pricopseasca si cu feluri de a muri pe masura: infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Desi sunt inca principala cauza de deces in Romania [2] – fiind responsabile pentru fiecare a doua inmormantare in 2018 – mortalitatea prin boli cardio- si cerebrovasculare e in scadere, in primul rand datorita disponibilitatii facile si relativei eficiente a tratamentelor medicamentoase existente (e mai la indemana sa iei pastile decat sa te zbati sa pui oprelisti viciului) si in al doilea rand pentru ca generatiile tinere, mai informate, incep sa adopte stiluri de viata mai putin riscante din punct de vedere cardio- si cerebrovascular. Nu va trece insa multa vreme si locul lor va fi luat de cancer, adevaratul lider pe termen lung in materie de mortalitate, din simplul motiv ca pentru cancer inca nu s-a gasit o cura pe masura, iar majoritatea terapiilor actuale nu fac altceva decat sa intarzie o vreme deznodamantul. Va veni o vreme, cand, la fel ca in vest, fiecare al doilea roman va fi diagnosticat cu cancer la un moment dat in cursul vietii sale.

Deocamdata, in Romania anului 2018:

1 roman este diagnosticat cu cancer la fiecare 6 minute 17 secunde [3]

si

1 roman moare de cancer la fiecare 10 minute 20 secunde [3]

Incidenta cancerului la romani

In ce priveste incidenta (cazuri noi intr-un an) cancerului in Romania, cel mai frecvent diagnosticate 10 cancere in 2018 sunt cele de plaman, san, colon, prostata, rect, vezica urinara, stomac, ficat, col uterin si pancreas, reprezentand aproximativ 70% din totalul cancerelor diagnosticate in 2018.


Cele mai frecvente 10 diagnostice de cancer in Romania in 2018 [3]:

 1. plaman, 1 caz nou la fiecare 46 minute
 2. san, 1 caz nou la fiecare 54 minute
 3. colon, 1 caz nou la fiecare 1 ora 26 minute
 4. prostata, 1 caz nou la fiecare 1 ora 27 minute
 5. rect, 1 caz nou la fiecare 1 ora 50 minute
 6. vezica urinara, 1 caz nou la fiecare 2 ore 13 minute
 7. stomac, 1 caz nou la fiecare 2 ore 28 minute
 8. ficat, 1 caz nou la fiecare 2 ore 32 minute
 9. col uterin, 1 caz nou la fiecare 2 ore 38 minute
 10. pancreas, 1 caz nou la fiecare 2 ore 49 minute

Va mira ca la fiecare 3 sferturi de ora un roman este diagnosticat cu cancer de plamani? N-ar trebui, de vreme ce fiecare al treilea cetatean al patriei este fumator [4], iar fumatul este principal cauza a cancerului de plaman (90% din cazurile de cancer la plamani sunt datorate tutunului [5]).

Vi se pare anormal ca la fiecare ora sa fie diagnosticata o femeie cu cancer la san? N-ar trebui, de vreme ce tot mai multe femei aleg sa nu aiba copii sau se rezuma la unul singur [6], pe care se hotarasc sa-l nasca mult mai tarziu decat e normal, de obicei dupa ce isi vor fi asigurat, zic ele la unison, o oarecare stabilitate financiara, dar mai ales aleg sa-l alapteze cat mai putin cu putinta sau deloc [7]! In Romania alaptatul la san mai mult de 6 luni este rara avis, pentru ca e perceput in popor ca o vina, un delict maternal, o impietate adusa sugarului. Ce e strigator la cer este ca mitul acesta urban e infipt adanc tocmai in mintile prafuite ale multor medici de familie! Mai bine ii dam sa-nghita o sarmaluta, neaparat inainte sa-i apara primul dinte…

Dar ce spuneti de cancerul de colon? Este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer in tara romanesca. N-o fi cumva de la practicele noastre culinare perdante, de la pasiune noastra sinucigasa pentru bucate grase, asezonate la discretie cu amidon, sare si cat mai putine legume si fructe (daca se poate chiar deloc)? Totul stropit din belsug cu etanol in variate concentratii [8]…

Mortalitatea prin cancer la romani

O data diagnosticat, cancerul e garantia unei morti sigure intr-un timp scurt pentru majoritatea covarsitoare a cazurilor. Rata de supravietuirea la 5 ani este dezamagitor de mica, mai ales pentru cancerele de stomac (sub 30%), plaman (sub 15%), ficat (sub 15%), pancreas (sub 10%) [3]. Iminenta mortii  e dezarmant de dureroasa si de acuta, cu atat mai dureroasa cu cat diagnosticul vine la o varsta mai tanara. Te lasa fara suflare, te goleste de ganduri, te ineaca in statica lui ce-as-mai-fi-putut-face-daca-as-mai-fi-avut-timp – in cazul (ne)fericit in care stii – in timp ce familia umbla dupa cosciug si loc de ingropaciune.

Fiecare a cincea inmormantare in Romania e a unui roman care a murit de cancer [2].


Cele mai frecvente 10 decese prin cancer in Romania in 2018 [3]

 1. plaman, la fiecare 51 minute
 2. colon, la fiecare 2 ore 15 minute
 3. san, la fiecare 2 ore 35 minute
 4. ficat, la fiecare 2 ore 47 minute
 5. stomac, la fiecare 2 ore 53 minute
 6. pancreas, la fiecare 2 ore 58 minute
 7. prostata, la fiecare 3 ore 32 minute
 8. rect, la fiecare 3 ore 50 minute
 9. col uterin, la fiecare 5 ore 1 minut
 10. vezica urinara, la fiecare 5 ore 31 minute

Solutia e preventia

Romanii sunt vestiti pentru indolenta lor maladiva cand vine vorba de grija pentru sanatatea proprie la fel cum sunt faimosi pentru predispozitia lor cronica in a deschide usa cabinetului medical tarziu, de cele mai multe ori prea tarziu, cand putin sau foarte putin se mai poate face… Intrebati-i ce loc ocupa, ce insemnatate are sau macar daca au auzit vreodata de cuvantul preventie. Veti fi surprinsi!

PREVÉNȚIE s.f. Ansamblu de măsuri menite să evite apariția unei boli, a unui accident etc. [Gen. -iei, var. prevențiune s.f. / cf. fr. prévention, it. prevenzione].

O viata traita in cumpatare e de cele mai multe ori garantia unei tinereti pana la adanci batraneti si, ce-i drept, a unei morti aproape sigure prin cancer. In pariul cu viata, nu credem sa existe un compromis mai avantajos. Cu o moarte suntem datori. De noi depinde, insa, amanarea deznodamantului!


†Speranta de viata la nastere este numarul mediu de ani pe care ii are de trait un nou nascut, daca tot restul vietii sale ar fi supus conditiilor de mortalitate pe varste specifice anului in care s-a nascut.
[1]Institutul National de Statistica. Speranta de viata sanatoasa. 2016
[2]Institutul National de Statistica. Speranta de viata. Octombrie 2013
[3]https://demograffiti.wordpress.com/cancerul-la-romani/
[4]https://www.statista.com/statistics/433390/individuals-who-currently-smoke-cigarettes-in-european-countries/
[5]https://www.wcrf.org/dietandcancer/lung-cancer
[6]https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-16332835-2014-22-lea-consecutiv-declin-populational-scadem-1-roman-fiecare-2-minute-15-secunde.htm
[7]https://www.wcrf.org/dietandcancer/breast-cancer
[8]https://www.wcrf.org/dietandcancer/colorectal-cancer

Acest articol a fost publicat în Doftori, spițeri, beteșuguri, Nația și populația, Sub vremi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cancerul la romani in 2018

 1. o femeie zice:

  impresionante cifrele.
  Faceti unul asemanator despre alte boli?

 2. Cantemir zice:

  Numai pentru bolile pentru care exista date credibile.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s