Un Papa pentru vremuri ignobile

…Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus…

Privita prin prisma fenomenelor demografic si religios, Europa de azi e un continent pe moarte. Imbratisand emfatic secularismul si intorcand spatele celor doua Rome, batranul continent a ales sa se inchine oricarei idei menite sa-i fagaduiasca experierea edenului imediat, sub obladuirea grijulie a (supra)statului. Dovedind o capacitate neverosimila de a-si oblitera propriul trecut, a uitat mereu ca fiecare paradis inventat se transforma mai devreme sau mai tarziu intr-un iad.

Cand te lepezi de Dumnezeu, n-ajungi sa crezi in nimic, ci-n orice, scria profetic G.K. Chesterton. Materialismul stiintific, marxismul, bolsevismul, nazismul, acum globalismul sunt tot atatea ideologii idolatre la care omul european, dezbracat de haina crestina, a facut metanii, aducandu-si prinosul de sange… Satul de angoasa metafizica, rationand cu un utilitarism abraziv fiecare aspect al vietii sale, Homo sapiens europaeus e determinat mai mult ca niciodata sa-si petreaca teluric zilele, consumand hedonic doar materie organica, pana-i va veni sorocul sa iasa impacat din lumea aceasta, fara dureri, spaime, intrebari, regrete sau sperante.

Mediul social in care traim si-l acceptam fara rezerve azi era considerat distopic de parintii nostri. Trivializarea sexului, mercantilismul reproducerii, relativizarea brutala a virtutilor, pletora  de libertati de care se bucura adultii, in detrimentul copiilor, sunt tot atatea inginerii sociale care au zdruncinat din temelii intreaga fibra a societatii europene. Fertilitatea a atins un nivel suicidar pentru specia umana, cu efecte  tragice asupra nucleului familial si constituentilor acestuia.

In fata acestei drame demografice si spirituale profunde prin care trece agonizant civilizatia europeana, mai are vana Biserica sa marturiseasca Adevarul? Tinand cont de vremurile ignobile pe care le traim, mai este Crestinismul relevant, actual, revelator?

Habemas Papam! Lumea catolica are un Papa nou, care intelege prea bine ca Biserica Romano-Catolica are nevoie de bratul hotarat al unui Pius al V-lea, pontiful care a pus bazele Ligii Sfinte care i-a batut pe otomani in batalia de la Lepanto in 1571 si la mormantul caruia Papa Francisc s-a si rugat dupa alegerea sa…

Papa Francisc  a bineplacut mediei seculare cand a venit vorba de averea si felul sau de viata: cat a fost cardinal, a trait intr-un mic apartament in Buenos Aires, si-a dus traiul printre saracii metropolei si a mers la biserica cu autobuzul. O data devenit pontif, a refuzat sa se cazeze in Palatul Apostolic, motivand ca in ea e suficient spatiu pentru 300 de oameni. A dorit, in schimb, sa-i fie atribuita una din cele mai modeste camere ale resedintei papale, aflata sub acoperis… Dar sa-i vedeti pantofii in care umbla… Cat despre tronul papal, Papa Francisc a cerut sa fie inlocuit cu un simplu scaun…Gesturi sincere de smerenie care au cucerit…

Dar in ce priveste controversele sociale actuale, pentru care Biserica este vazuta ca intepenita intr-un conservatorism ineficace si inutil, dezamagirea neo-dictatorilor noii morale publice nu s-a lasat asteptata: Papa Francisc-fara-un-plaman e mult prea ortodox… si are bojoci sa marturiseasca Adevarul!

Conform invaturilor Bisericii si intocmai ca si predecesorii sai, proaspatul Papa considera avortul si eutanasia manifestari violente ale aceleasi culturi putride a mortii. Anihilarea dezvoltarii unei vieti care poarta in sine codul genetic al unei fiinte umane este un act imoral, spunea fostul cardinal Bergogglio in cartea Sobre el cielo y la tierra scrisa in 2012 impreuna cu rabinul Abraham Skorka.

Inca de pe vremea cand era cardinal, Papa Francisc a denuntat cu fermitate casatoria intre homosexuali, descriind-o drept un revers antropologic, una movida del diablo. Cand legea casatoriei homosexualilor era dezbatuta in parlamentul argentinian in 2010, fostul cardinal spunea: Sa nu ne imbatam cu apa rece. Aceasta nu e e doar o simpla lupta politica, este un proiect menit sa distruga planul lui Dumnezeu. In ce priveste adoptiile de catre cuplurile homosexuale, Francisc le considera pe buna dreptate discriminatorii la adresa copiilor, care sunt privati pe nedrept de jumatate din constructia lor identitara.

Intr-o societatea libera si din ce in ce mai eliberata de Dumnezeu, ar putea un Papa sau un Patriarh sa plece urechea la soaptele prihanite ale elitelor seculare? Ar putea Biserica sa accepte si sa binecuvanteze orice smintire care redefineste maladiv, in numele corectitudinii politice, Adevarul?

Sa ne imaginam ca Biserica devine peste noapte mai toleranta, considerand practica avortului in prima luna de sarcina, eutanasia bolnavilor incurabili si casatoria homosexualilor drept activitati licite. Acesta ar insemna nici mai mult nici mai putin decat recunoasterea ca de peste 2000 de ani incoace Biserica a gresit in materie de credinta si morala. Inseamna admiterea ca de doua milenii incoace ea se inseala mereu considerand Taina Casatoriei drept legatura pe viata, desavarsita hristic, intre un barbat si o femeie. Daca  de maine femeia ar avea dezlegare sa-si ucida fiinta din pantece din ratiuni utilitare, Biserica ar trebui sa amuteasca in sughit, cenzurand cantari psaltice, precum aceasta: Ca tu ai zidit rarunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcătuit în pântecele maicii mele. Te voi lăuda, că sunt o făptura aşa de minunată. Minunate sunt lucrurile Tale şi sufletul meu le cunoaşte foarte (Psalmul 138).

Daca Biserica admite ca inca de pe vremea lui Hristos invataturile sale sunt gresite, in timp ce biserica globala a marxismului cultural  a umblat mereu in adevar, ce piedica morala i-ar mai tine-n loc pe  credinciosi sa calce cele zece porunci? Ce i-ar opri sa dezerteze in masa la biserica lui Dawkins sau la „fratii” protestanti, de unde pot sa-si insuseasca doctrina care se potriveste exact felului lor de viata? Exista denominatiuni protestante maleabile doctrinar precum staniul, care accepta avortul si eutanasia, care binecuvanteaza casatoriile intre persoane de acelasi sex, care au episcopi homosexuali. Anglicanismul nord-american, de exemplu…Drama este ca nici o alta ramura a protestantismului n-a suferit o pierdere mai mare in termeni de efectiv al clerului. Despovarate, parohii intregi, cu preoti cu tot, dezerteaza la catolici…

Prin urmare, de va slabi vreodata chinga intolerantei fata de neadevar, Biserica, trupul lui Hristos in aceasta lume, va deveni subit failibila, capatand consistenta taxidermica a oricarei religii extincte. O pasare dodo a religiilor abrahamice.

Dintre toate personalitatile prezente la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc, doua merita mentionate cu precadere, pentru ca reprezinta tipologiile antagonice ale unui status mundi pentru care Biserica si credinciosii ei deopotriva vor trebui sa opteze: vicepresedintele american Josephe Robinette Joe Biden si patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I.

Joe Biden este cel mai inalt oficial american de religie romano-catolica. De fapt, un biet ornament al catolicismului nord-american, Biden a fost trimis la Roma pentru ca el este cliseul catolicului liberal, aflat sub vremi si strivit de ele, pentru care avortul si casatoria intre homosexuali reprezinta conditii sine qua non ale unei societati sanatoase. Mai mult, a dat dovada de un dispret profund pentru insemnatatea Tainei Euharistiei, pentru ca a avut indrazneala sa se duca la impartasit in timpul liturghiei, in ciuda convingerilor sale profund anticrestine!

Prezenta, in schimb, in premiera istorica, a patriarhului Noii Rome la intronizarea lui Francisc in vechea Roma, dupa aproape 1000 de ani de la Marea Schisma, e mai putin un semn al apropierii ecumenice intre rasaritul si apusul crestine, cat o marturie fara echivoc ca Adevarul inca mai poate fi rostit, ca invataturile lui Hristos transced vremurile prin actualitatea lor, ca viata pe care o propovaduieste Crestinismul chiar poate fi traita in timpurile ignobile de azi, in care se complac gregar occident si orient deopotriva.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Sub vremi, Zgâiri în blidul altora și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un Papa pentru vremuri ignobile

  1. Toate bune si frumoase, numai un lucru ii lipseste, Dreapta Credinta.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s