Mic tratat de etiologie a macrocefaliei. Despre streanguri, betivi si contorsionism pictografic

Hotnews.ro a publicat ieri un articol intitulat Cum a (in)evoluat starea de sanatate a romanilor in ultimii ani, autori Vlad Mixich si Constantin Barbu. Ceea ce iese in evidenta la prima vedere este seria de pictograme utilizate pentru a sustine niste statistici OECD si Eurostat, referitoare la sanatatea cetatenilor romani in 2008 si respectiv 2010. O initiativa laudabila, mai ales ca Mixich a mai scris cu succes despre sanatatea in Romania. Va mai amintiti, probabil, de reteaua citostaticelor sau de scrisoarea deschisa catre Arafat.

De data asta insa materialul ce urma sa fie publicat nu era altceva decat o seaca insiruire de cifre, ori Mixich a intuit corect ca simpla explicare a unor numere, fie ele statistici nationale, fie ele si despre sanatatea proasta a propriilor conationali, fie ele de ultima ora si din surse de toata increderea, nu ar fi fost suficienta pentru a penetra cu folos mentalul colectiv ignorant la statistici pe care nu le pricepe si carora nu le gaseste rostul…

O pictograma cat o mie de cuvinte

Mixich avea nevoie de ajutorul a ceva vizual, asa ca a apelat la infograful Barbu, director de creatie la Smilemedia, care s-a gandit probabil ca cea mai potrivita metoda pentru prezentarea cu succes a unor date statistice anoste este utilizarea pictogramelor.  Dar de la ideea buna la fapta buna e cale lunga, mai ales daca esti amator… Majoritatea romanilor n-au invatat statistica in scoala, prin urmare le este aproape imposibil sa interpreteze corect niste date statistice, fie ele si sub forma grafica, ceea ce-i face mai susceptibili la manipulare. Citind articolul lui  Mixich si Barbu (M&B), am ajuns la urmatoarele concluzii contradictorii:

 • ori  autorii nu stiu statistica, prin urmare nici nu se pricep sa o prezinte onest si coerent propriilor cititori, lucru scuzabil si reparabil in acelasi timp;
 • ori stiu statistica si atunci au apelat machiavelic la o clasica tehnica manipulatorie de impresionare prin distorsionarea grafica a datelor. Lucru impardonabil pentru un jurnalist Hotnews!

Hai sa vedem despre ce contorsionare a realitatii e vorba in articolul lui M&B si, mai ales, daca a fost facuta sau nu cu premeditare.

Pictograme Hotnews

Cele 10 pictograme de mai sus sunt identice cu cele din articolul sursa. Noi le-am apropiat si/sau suprapus pentru ca sa  intelegeti mai bine cum se poate distorsiona cu succes si fara sa fiti prins orice realitate statistica.

Brose sau briose?

Sa incepem cu Figura A. In aceasta figura sunt alaturate 2 brose, cea din stanga, mai mica, reprezentand mortalitatea prin cancer la san in 2008 (21,6 la 100.000 de locuitori – sic!), iar cea din dreapta, mai mare, mortalitatea prin cancer la san 2 ani mai tarziu (22,6 la 100.000 de locuitori – sic!). Unde-i problema? Nu trebuia ca brosa din dreapta sa fie mai mare, de vreme ce mortalitatea prin cancer in 2010 e mai mare? Bineinteles ca trebuia sa fie mai mare, mai exact de 1,05 ori, pentru ca mortalitatea in 2010 a crescut de 1,05 ori fata de cea din 2008. Cu alte cuvinte, pentru ca vorbim de pictograme bidimensionale, brosa din dreapta ar fi trebuit sa aiba o arie de 1,05 mai mare (altfel spus, cu 5% mai mare) decat brosa din stanga, ca sa fim siguri ca statisticile legate de mortalitatea prin cancer de san in Romania sunt reprezentate vizual cu onestitate.

Daca s-ar fi suprapus cele 2 brose, cea din dreapta abia s-ar fi zarit din spatele celei din stanga, impactul vizual ar fi fost neglijabil, iar cititorii ar fi avut nevoie de rigle si/sau lupe pentru a vedea ca cele 2 brose chiar difera intre ele. Ca sa intelegeti si mai bine, ganditi-va la dimensiunile Soarelui cand Pamantul se gaseste la afeliu, respectiv la periheliu: diferenta de arie intre cele 2 imagini ale Soarelui este de numai 7%.

Periheliu afeliu

Prin urmare Mixich si  Barbu au hotarat, cu sau fara buna stiinta si/sau rea credinta, sa mareasca brosa din dreapta de 1,5 ori (adica au facut-o cu 50% mai mare), „ca sa se vada mai bine”. Cu alte cuvinte, o distorsionare de peste 140% fata de cat ar fi trebuit, chiar daca numerele de sub pictograme spun altceva. Desi numerele arata o  crestere modesta a deceselor prin cancer de san in Romania, impresia vizuala e  alta! Daca mortalitatea ar fi intr-adevar cat arata pictograma distorsionata a lui M&B, ar insemna ca Romania este liderul mondial la decese prin cancer de san, cu o rata infioratoare de 33,9 la 100.000 de femei (sau locuitori, dupa M&B). Nu-i asa ca parca incepe sa va (dis)placa statistica?

Sfori mai groase pentru cefe pe masura

Sa trecem la figura B. Aici lucrurile sunt la fel de interesante. In stanga este un streang reprezentand mortalitatea prin suicid la barbati in 2008 (18,4 la 100.000 de locuitori), in timp ce in dreapta este un streang mai mare, reprezentand mortalitatea prin suicid in 2010 (19,9 la 100.000 de locuitori).  Prin urmare, o crestere de numai 1,08 ori, cam de aceeasi magnitudine ca cea din figura A, neglijabila din punct de vedere vizual, a carei reprezentare pictografica corecta (marita cu 8%) cu greu ar fi putut fi observata de cititori. Solutia autorilor a fost evidenta: marirea streangului din dreapta cu 80%, tot „ca sa se vada mai bine”. Adica o umflare nepermisa de 167%! Transformata in date statistice, aceasta ar fi insemnat o rata de suicid la romani de 33,1 la 100.000 de locuitori, care ne-ar arunca de pe locul 15 in Europa direct pe un nesperat loc 5, in spatele Ungariei si a tarilor baltice. Mai mult, daca pictogramele ar fi fost tridimensionale, s-ar fi observat ca volumul sforii pentru streang a crescut de 2,5 ori in numai 2 ani!

Mic tratat de etiologie a macrocefaliei

Ajungem astfel la figurele dedicate dementei (Figura C), betiei (Figura D) si obezitatii adolescentine (Figura E). In figura C se observa un cap portocaliu (probabil un profil faimos  de membru PDL), mai mare, din care extravazeaza niste bule patrate, verzi (probabil pamflete antidiscriminare de la Partidul Verzilor) reprezentand prevalenta dementei la persoanele peste 60 de ani in 2010 (4,9%), peste care am suprapus capul mai mic, tot asexuat, dar verde (probabil al feministului Remus Cernea), reprezentand prevalenta dementei la persoanele peste 60 ani, in 2008 (1,1%). Un calcul simplu ne arata ca prevalenta a crescut de 4,45 ori in 2 ani. Prin urmare si aria capatanii portocalii ar fi trebuit sa creasca identic, numai ca ea a avut o crestere insuficienta (precum ARD la alegeri), de numai de 2,3 ori. Aici M&B trebuiau sa mai umfle un pic capul portocaliu, ca sa fie corecti pana la capat.

Sa trecem la figura D. Aici avem iar 2 capete, fiecare reprezentand procentul de baieti romani care s-au imbatat cel putin o data, in 2008 (capul mai mic, verde) si 2010 (capul mai mare, portocaliu). Prin urmare, statisticile ne arate o crestere cu 2% in 2 ani, de la 45% la 47%. Iar o crestere modesta, de numai 1,4 ori, despre care, stiti deja, ca ar fi trecut iar neobservata, daca pictograma s-ar fi marit conform statisticilor (adica cu doar 4%). Stiti deja si solutia la care M&B au apelat pentru a corecta un asemenea „inconvenient”. Desi numerele vorbesc de o crestere mediocra, impresia vizuala e alta! Nu numai ca M&B au marit aria capului portocaliu de 1.7 ori, ca sa se vada mai bine, dar pentru ca pictograma e reprezentarea unui obiect tridimensional pana la urma, volumul capatanii sugereaza ca de fapt cresterea e mult mai mare, de peste 220%! Cu alte cuvinte, e epidemie de betie printre viitorii hirsuti ai patriei! Pai cum sa nu fie, de vreme ce scafarlia oranj a lui M&B arata ca nu mai putin de 3 din 4 baieti au recunoscut in 2010 ca s-au imbatat cel putin o data in viata!

In sfarsit, am ajuns si la piesa de rezistenta a articolului, figura E, reprezentata de 2 obezi asexuati, unul cu nanism, in verde, un fel de elf, scapat de prea multe ori la dulciurile harazite pentru pom, reprezentand procentul de adolescenti romani obezi in 2006 (6%), suprapus peste un luptator sumo dezorientat, in portocaliu, reprezentand procentul de adolescenti obezi in 2010 (14%). Statisticile arata negru pe alb ca prevalenta obezitatii printre adolescentii romani a crescut de 2,3 ori in patru ani. Nu la fel de oneste sunt si pictogramele, care ne arata ca obezul portocaliu e de fapt de 4 ori mai mare decat cel verde in plan bidimensional si de 8 ori mai mare, daca il vizualizati cu ochelari 3D!

Cu alte cuvinte, pentru a patra oara in acelasi articol, M&B au distorsionat peste masura o pictograma, in cazul acesta obezul portocaliu, tot ca sa se vada mai bine, dar  si ca sa atraga atentia traga un semnal de alarma despre un fenomen cutremurator, insuficient cunoscut autoritatilor romane si mai ales incompetentului ministru actual al sanatatii: faptul ca la noi epidemia de obezitate printre adolescentii patriei a depasit-o cu mult pe cea din tara grasilor, SUA!

Liber la concluzii

Pictogramele alese de M&B nu numai ca au fost distorsionate nepermis, nefiind sustinute de statisticile pe care chipurile le reprezinta, dar sunt alese si nepotrivit, pentru ca pot genera interpretari dintre cele mai hilare. De exemplu:

 • Se poate intelege nu numai ca ceafa sinucigasilor romani se poata lati in numai 2 ani, dar si ca sfoara utilizata intr-un act de suicid reusit (indiferent daca e sau nu prin spanzurare) trebuie sa fie tot mai groasa de la an la an;
 • Romanii sunt predispusi, o data cu inaintarea in varsta, nu numai la mai multa dementa, dar si la mai multe macrocefalie, lucru valabil si in cazul baietasilor care s-au imbatat cel putin o data in viata. Cu cat esti mai batran, cu atat vei avea o scafarlie mai mare, pare sa fie laitmotivul articolului lui M&B. Asta da (in)evolutie (sic!) a sanatatii romanilor! Mai ramane ca autorii sa ne lamureasca si cu ce sunt umplute capetele astea macrocefale…
 • Uitandu-ne la dimensiunile sticlelor de pe pictograme (vezi articol), se poate trage concluzia ca o data cu trecerea timpului e nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de etanol pentru a induce de novo starea de ebrietate printre puberii tarii sau ca litrul de alcool din 2010 nu mai e ce-a fost in 2008;
 • In final, unii s-ar putea intreba pe buna dreptate ce s-a schimbat deodata in preferintele culinare ale romanilor de am ajuns sa avem printre noi atatia Goliati obezi cand, pana mai daunazi, majoritatea lor nu aveau nici macar inaltimea corespunzatoare pentru a vorbi politicos doamnelor acre de la ghiseele patriei …

Imprudenta sau premeditare?

Faptul ca exista o circumstanta in care M&B au marit insuficient o pictograma (cea pentru dementa), ne face sa credem ca autorii nu le-au distorsionat cu premeditare sau rea credinta. Altfel spus, nu credem c-au vrut sa-si manipuleze cititorii. Prin urmare e mai logic sa acceptam cea de-a doua varianta: greselile de prezentare din articol s-au datorat unui amatorism corigibil. Suntem convinsi ca nu vor mai face a doua oara aceeasi gafa, lucru care nu va fi decat de bun augur pentru Hotnews si pentru cititorii sai.

Incheiem reamintind autorilor sa nu mai utilizeze in articolele viitoare punctul „.” pentru a separa, intr-un numar zecimal, partea intreaga de partea fractionara. In Romania se utilizeaza virgula „,„!

Pana atunci insa, sa panditi bine, ca niciodata  nu stiti de unde sar betivii macrocefali, cu cefe groase si capatani oranj, gata sa va stranga de gat cu streanguri contorsionate in spirt medicinal, late cat paramele din port… Sa nu ziceti ca nu v-am avertizat!

Acest articol a fost publicat în Buchea şi grămăticul, Hazuri, nazuri, chicoteli, Minciuni sfruntate, Sub vremi, Trăsnăile presei și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Mic tratat de etiologie a macrocefaliei. Despre streanguri, betivi si contorsionism pictografic

 1. E adevărat ca în România se utilizează virgula pentru delimitarea zecimalelor, la fel de adevărat cum este și faptul că în limba română se scrie cu diacritice 🙂
  Altfel, cred că de-acum M&B stau și ajustează marimea pictogramelor și fac estimări asupra impactului acestora asupra pacienților cititori de Hotnews folosind simularea Monte Carlo.

 2. … ale impactului acestora asupra … 🙂

 3. arakelian zice:

  multumim pt interpretare!!! este magistrala 🙂

 4. Ana zice:

  Jos palaria, pentru atentie! Am privit statisticile HotNews inainte de a citi articolul de mai sus dar nu m-am simtit manipulata pentru ca am corelat imaginea cu cifrele. M-am simtit mai degraba avertizata cu privire la tendinta crescatoarea a unor aspecte negative. Totusi cine este : „Noi” din fraza : „Noi le-am apropiat si/sau suprapus pentru ca sa intelegeti mai bine cum se poate distorsiona cu succes si fara sa fiti prins orice realitate statistica.” ?
  De ce intre tag-uri apar: Ungaria si tarile baltice?

 5. Cantemir zice:

  Noi din fraza cu pricina suntem astia de aici: https://camarasdelumini.wordpress.com/cei-7-camarasi/
  In ce priveste Ungaria si tarile baltice, ele sunt trecute la taguri nu numai pentru ca apar in text, dar si pentru ca sunt tarile cu cea mai mare rata a sinuciderii la barbati din Europa.

 6. Buna ziua,

  In primul rand, multumim pentru critica. Aveti perfecta dreptate, dar de la inceput nu ne-am propus (in acest caz, cel putin) sa folosim pictograme proportionale. In mod normal asa am fi facut (puteti verifica pe alte materiale, unde exista cifre exacte), dar in acest caz am vrut doar sa ilustram niste tendinte, de crestere sau de scadere. Am incercat sa prezentam tendintele si atat, intr-un mod care sa fie usor de perceput de catre cititori, indiferent ca ne urmaresc de pe un computer de birou sau de pe un telefon mobil.

  Va multumim pentru atentia cu care ati parcurs si speram ca pe viitor sa nu mai repetam greselile pomenite de dvs. in analiza.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s