Doctor Z sau cum sa devii faimos la petreceri

 E ultima zi din an si-n cabinetul medical e linişte. Ma rog, daca ignori ticăitul pendulei si  scarţâitul stiloului cu care Doctor Z scrie reţeta compensată Elisavetei. Nu are de-o săptămână asistentă medicală şi treaba merge lent. Smaranda e-n concediu de maternitate. 2 ani.

– Auzi domnule, ce scrie aici… se aude de dincolo de peretii de mucava… de cand exista Romania ca stat modern nu s-au nascut atat de putini copii ca anul asta!… Nici 200 mii… He, he, n-o sa mai aiba cine sa-i plateasca doctorului pensia, coboara vocea unul din seniorii patriei, chicotind rautacios. Noi suntem norocosi ca traim in Romania corecta, se ridica cu avant alt glas. O sa vina o vreme cand alde Doctor Z o sa munceasca pana in pragul cosciugului…

– Apre nous le deluge, il completeaza mormaind doctorul Z.

Doctorul Z aude tot. Dispensarul medical e o cutie de rezonanta. Nici un zgomot, nici o soapta nu-i scapa. Stie toate barfele, urechile i s-au scufundat in fiecare din ciondanelile, impunsaturile, minciunile si ipocriziile pacietilor sai.

Pune parafa şi, dând din cap, o înmânează pacientei, care iese, ca toate pacientele sale: în vârful picioarelor… ca o pisica. În timp ce trece meticulos vizită în registru, strigă fără vlagă, însă suficient de tare cat să-i fie prins apelul de urechile ciulite ale pensionarilor:
– Următorul!

Aproape ghiontit de confratii de suferinta si taclale, rasufland usurat, intra Următorul. Fără să ridice privirea din registru, doctorul Z îl întreabă:
– Mai sunt pacienţi afară?
– Mai sunt.
– Mulţi?
– Mulţi şi nu prea, raspunde hatru pacientul.
– Mulţi şi nu prea?! Ce vorbă-i asta, cetatene? întreabă doctorul Z, ridicând incet privirea.
– Păi… bate in retragere pacientul, crezand ca doctorul incepe sa-si piarda cumpatul…

– Pai  ce? intreaba molcom si fara chef doctorul Z, varandu-si iar scafarlia in registrul urias de pe birou. O clipa cat eternitatea dintre doua secunde, dar doctorul e cu mintea aiurea…asa ca Urmatorul sarjeaza precum ai nostri la Vidin:

– Pai probabilitatea ca oricare doi pacienţi să se fi născut în aceeaşi zi e mai mică de 50%, explică pe nerasuflate Următorul.

Se face liniste iar… Ma rog, daca nesocotesti ticaitul glacial si totusi atat de familiar al pendulei, fosnetul de cearceaf botit al zilei care se duce, toata, pe apa sambetei  si oftatul despovarat al anului care se pravaleste incet in neant…

– Asta nu-i rău, asta nu-i rău, mormăie ca pentru sine doctorul Z. Isi ridica deodata privirea peste crestetul pacientului si se uită la acele stravezii ale orei tarzii, oftează prelung, ca si cum ar fi pierdut ceva drag, îşi scoate ochelarii de pe nas şi întreabă zâmbind:
– Ia spune, ce vânt te aduce la mine?
– Păi, cum să vă spun…

Urmează anamneza, consultul propriu-zis, reţeta, adică o jumătate de oră încheiată. Cu ochelarii pe nas, doctorul Z trece vizita în registru, nu înainte de a-i spune pacientului, care stă să iasă:
– Înainte să pleci, fii te rog amabil şi spune-mi care mai e probabilitatea afară?

Următorul deschide uşa, stă scut în prag preţ de câteva clipe scrutând sala de aşteptare şi, înainte de a înmâna clanţa următorului pacient, ghiontit de gloata carunta sa intre mai repede, se întoarce către doctorul Z şi dă cinic verdictul:

– Domnule doctor, vă urez succes! Probabilitatea a ajuns la 99%!!! La multi ani!

– Asta nu-i bine, asta nu-i bine…mormăie ca pentru sine doctorul Z, încruntând din sprâncene. Usa ramane deschisa, se face curent si miros de batranete proaspata intra in cabinet. Doctorul Z se ridica de pe scaun, se intinde ca o pisica, in vazul tuturor, ii face semn pacientei tocmai intrate sa ramana pe loc, se protapeste in pragul usii si striga tare:

– Care dintre voi sunteti nascuti in aceeasi zi? Se face deodata liniste. Pentru o clipa puteai auzi cum pocneste artrita la doamne si subtile deranjamente intestinale la domni. Dupa care a-nceput foiala perucilor, forfota cheliilor, zvarcolirea ridurilor, vria tabelelor si nebunia scormonitului dupa carti de identitate cu termen de expirare in vesnicie…

– Eu!… adica noi! Noi 2!

– Mai, stii ca mi-a venit o idee*…

În cabinet e ultima zi a anului şi e liniste. Doctorul Z scrie o reţetă compensată Catincăi. Nu are asistentă medicală şi treabă merge lent. Smaranda o să fie în concediu de maternitate şi săptămâna viitoare. Miroase a stat peste program si a faima desarta in noaptea de Revelion.

* In orice grup aleator de cel putin 23 de romani, probabilitatea ca 2 romani din acel grup sa fie nascuti in aceeasi zi este intotdeauna mai mare de 50%. In lumea jocurilor de noroc asta inseamna castig sigur pentru parior si faliment pentru casa. Planul e simplu, elegant si va ofera ocazia sa deveniti faimos la chefuri, ospete, chermeze, agape, praznice si tot soiul de zaiafeturi mai mult sau mai putin sobre: pariati cu cineva ca in grupul din care faceti parte exista cel putin 2 oameni nascuti in aceeasi zi. Sansele sa castigati pariul sunt de 50.7% daca grupul din care faceti parte are exact 23 de indivizi si urca pana la 99% daca grupul are 57 de indivizi. Dupa cum vedeti, nu va trebuie 366 de romani ca sa fiti sigur ca doi dintre ei sunt nascuti in aceeasi zi, ci de peste 6 ori mai putini!  Cu cat grupul va fi mai mic (dar nu mai mic de 23), cu atat surpriza interlocutorilor si faima dumneavoastra de-o seara vor fi mai mari!

Sa petreceti bine!

Acest articol a fost publicat în Hazuri, nazuri, chicoteli, Kafka, frate!, Sub vremi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s