Migratia de primavara: pe cand si in Romania?

Ieri dimineata, la 7:14 fix, m-am uitat cascand pe fereastra : Soarele era infipt stingher in punctul vernal.  Pricopsit cu cateva buline enervante alipite de ambele retine, m-am frecat inutil la ochi si m-am dus sa-mi beau cafeaua. Venise oficial primavara.

Insa din punct de vedere ornitologic, pasaresc, adicatelea, primavara incepe o data cu aparitia primului vestitor inaripat al primaverii, venit tocmai de sub sarma ruginita a ecuatorului, peste Africa meridionala, Bosfor si Dardanele, luandu-se ziua dupa Soare, noaptea dupa Ursoaica Polara, mirosind casa cu magnetoreceptorul din dotare precum ogarul prada urecheata…si anuntand modest, dar indubitabil, migratia de primavara.

Potrivit SpringAlive, se pare ca migratia de primavara se intampla chiar acum, peste tot in Europa Centrala si de Est, mai putin in… Romania. Iubitori de natura si pasionati in ale ornitologiei au anuntat sosirea a zeci de pasari migratoare in tarile lor. 53 de berze au fost reperate in Polonia, 27 in Cehia, 19 in Grecia, 12 in Belarus si Ungaria, 8 in Bulgaria, 7 in Lituania, 5 in Ucraina… Nu si la noi…

Suntem convinsi, totusi, ca primavara a sosit si pe meleagurile mioritice si sta pitita in vreun grajd din Moldova ori agatata de-un stalp de telegraf prin Transilvania, numai ca, pacatele noastre, n-are cine s-o observe…atat suntem de preocupati cu mandatorii si nobile activitati de asigurare a traiului zilnic…

Ce este Spring Alive

SpringAlive este un proiect initiat de Birdslife International si Societatea Ornitologica Romana, al carui scop principal este monitorizarea sosirii pasarilor migratoare in Europa. Este o baza de date  ornitologice pentru 5 specii de pasari, considerate in Europa adevaratii vestitori ai primaverii : randunica (Hirundo rustica), barza alba (Ciconia ciconia), cucul (Cuculus canorus), prigoria (Merops apiaster) si drepneaua neagra (Apus apus), Succesul SpringAlive in Europa (mai putin Romania) se datoreaza implicarii voluntare a sute de copii si adulti iubitori de natura.

Participarea e foarte simpla : nu trebuie decat sa cascati ochii primprejur si, in cazul in care ati dat de vreun exemplar din cele 5 specii mentionate mai sus, intrati pe site si adaugati-va observatia.

Pe langa statisticile la zi, pe tari sau unitati administrative si o harta a migratiei, pe site veti gasi informatii utile despre cum se observa si se identifica pasarile, un concurs de fotografie pentru copii sub 16 ani, ba chiar si materiale didactice pentru profesorii de biologie interesati. Dealtfel, la initiativa profesorului de biologie, proiectul SpringAlive se poate constitui intr-un prilej excelent de risipire a monotoniei si plictisului din timpul orelor de biologie, prin implicarea juniorilor in activitati de observare a pasarilor in mijlocul naturii, ce pot fi completate, spre satisfactia lor, cu inregistrari online, in timp real a propriilor observatii…

Activitate modesta pentru Romania

De cand s-a lansat proiectul, acum 2 ani, numarul observatiile anuale din Romania au fost de cateva zeci, cu mult sub nivelul oricarui dintre vecini (ungurii au facut exces de zel si la acest capitol). Cu o viteza de internet de invidiat de oricare european, cu o populatie de inaripate estimata la cel putin 100 milioane de pasari in sezonul de imperechere, este de-a dreptul inexplicabila apatia iubitorilor de natura autohtoni. Ori nu iubim natura, ori am dat in orbul gainilor de la atata cascat in fata televizorului sau monitorului, ori ne-am dezobisnuit sa mai ridicam ochii din pamant de la atata scormonit dupa oportunitati de supravietuire…ori ne-a lovit astenia de primavara…

Una hirundo non facit ver

Horatiu avea o vorba: cu o randunica nu se face vara, e drept, dar poate se face primavara… Daca ati dat cu ochii de vreo randunica sfichiuind aerul, ori ati zarit vreo barza zgribulind intr-un piciorong pe vreun stalp de telegraf, sa stiti ca aceasta e sansa voastra, unica si nerepetabila prea curand… veti fi onorati cu titlul neoficial de crainici ai sosirii primaverii si in Romania. Cine sparge gheata?

UPDATE (dupa 12 ore): Nici n-a apucat articolul de fata sa-si faca siesta, ca primul vestitor al primaverii 2012 in Romania, un exemplar de barza alba (Ciconia ciconia), a si fost reperat in judetul Teleorman. Felicitari entuziastului pasarar anonim care a zarit-o si inregistrat-o (dovada aici)! Putem anunta, asadar, ca de azi, 21 martie 2012, migratia de primavara a inceput oficial si-n Romania! Pe cand prima randunica?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fiarele pământului, Zgâiri în blidul altora și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Migratia de primavara: pe cand si in Romania?

  1. Poetu' zice:

    Ce te faci dacă-i primăvară afară, dar nu şi în suflet…?!

  2. cristian zice:

    Buna ziua
    O intrebare pentru moderator: putem prelua pe hotnews.ro o parte din articol, cu link catre continuare pe blogul dvs?
    Multumesc

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s