Obama, pilula si afurisirea de a doua zi

sau de ce Obama are mari sanse sa nu mai fie reales in 2012

1 din 4 americani se declara catolic. Pat Buchanan e catolic. Si ca orice catolic care se respecta, duminica trecuta s-a dus la slujba, la biserica din cartier. Dupa ce s-a terminat slujba, pastorul le-a cerut enoriasilor sa mai ramana cateva minute, ca sa le citeasca o scrisoare de la arhiepiscopul de Washington, cardinalul Wuerl. Pat s-a asezat cuminte la locul lui si, dupa foiala inerenta, s-a asternut tacerea.

Ce a citit pastorul de la amvon si s-a citit in toate celelalte biserici similare duminica trecuta (29.01.12) a fost denuntarea publica de catre Biserica Romano-Catolica (BRC) a hotararii administratiei Obama de a impune institutiilor aflate sub patronajul BRC (scoli, licee, colegii, spitale, orfelinate, camine de batrani, cantine) includerea obligatorie in polita de asigurare medicala a angajatilor contraceptive, pilule de a doua zi si sterilizari moca. Enoriasii erau rugati sa-si contacteze fiecare congresmanul pentru a gasi cea mai potrivita modalitate de contracarare a noii masuri.

In noiembrie 2011, arhiepiscopul de New York, Timothy Dolan a avut o intalnire cu Obama, pe care a caracterizat-o drept una surprinzator de prietenoasa, in care presedintele nu numai ca l-a asigurat de respectul sau fata de BRC, dar i-a si dat impresia ca administratia pe care o conduce nu va impune niciodata BRC adoptarea vreunei masuri menite s-o forteze sa-si calce principiile. Ar fi putut ca la intalnire sa fie prezenta si mana dreapta a lui Obama in problema implementarii noii politici de asigurare medicala, Kathleen Sebelius (secretar de stat in departamentul pentru sanatate si servicii sociale), dar a 13-a cea mai puternica femeie din lume in 2011 (dupa Forbes) fusese afurisita (excomunicata) de BRC tocmai pentru optiunile sale fatise pro-avort. Incompatibilitati de ordin doctrinar.

10 zile mai tarziu, Obama il suna pe Dolan sa-i spuna ca noua polita de asigurare va fi impusa oricum si ca singura concesie facuta BRC este ca i s-au dat 18 luni ca sa se conformeze, altfel se va lasa cu amenzi usturatoare. Toti furnizorii de polite de asigurare medicala, fara exceptie, sunt fortati sa includa obligatoriu in polita si metodele de contraceptie, iar BRC nu va avea de la cine sa cumpere altfel de polite.

Presedintele ne-a dat un an la dispozitie sa ne calcam constiinta sau sa renuntam la asigurarea medicala pentru angajatii nostri, a zis Dolan. Prin acest act de agresiune, Obama a impus o lege care contravine invataturii BRC, fortand-o astfel sa-si calce principiile. Cu alte cuvinte, presedintele a incalcat Primul Amendament!

De unde au Obama si Sebelius puterea sa impuna o asemenea masura? Raspunsul se afla in legea asigurarilor de sanatate  (Patient Protection and Affordable Care Act, pe scurt Obamacare), intrata in vigoare in martie 2010, aplaudata cu surle si trambite de catre organizatiile pro-avort si ignorata (pana acum) de BRC si enoriasii pe care-i pastoreste.

De ce a facut Obama o asemenea miscare? Ca sa nu nemultumeasca electoratul pe care-l considera crucial pentru realegerea sa: cel de stanga (ateii, feministele, homosexualii) cu pretul umilirii clerului si electoratului catolic (care votase copios cu Obama in 2008).

Ce-o sa faca BRC? BRC se afla in fata unei crize de constiinta. Daca se conformeaza, isi pierde si dramul de autoritate morala pe care-l mai are in America. Si asa, refuzand de zeci de ani sa-si disciplineze enoriasii cu vederi prea liberale, BRC a lasat impresia ca nu s-ar impotrivi foarte tare implementarii in viitor a unor politici de planificare familiala. Viitorul, insa, i-a batut la usa mai devreme decat credea.

Cartea pe care a pariat Obama e perdanta, cu conditia ca BRC asa aiba determinarea sa nu intoarca si celalalt obraz. BRC are tot instrumentarul propagandistic sa lupte eficient impotriva lui Obama, transformand o insulta intr-o oportunitate prin care sa-si recapete autoritatea morala subrezita de scandalurile sexuale din ultimii ani.

Obama se va gasi in situatia nu numai de a fi dat in judecata pentru incalcarea principiului constitutional al separarii bisericii de stat, dar isi va pune in cap intregul cler catolic in timpul campaniei electorale. De la amvon, pastorii vor avea grija sa le aduca aminte enoriasilor, cu constiinciozitate, duminica de duminica, cat de anticatolic este presedintele pentru ca le-a incalcat dreptul de a trai conform propriilor crezuri.

Iar fara votul catolic, Obama e mort,  cu conditia sa nu joace pana-n toamna cartea care l-ar transforma peste noapte din sarlatan in erou: Iranul.

UPDATE 13.02.12: Dupa protestele vehemente din ultimele saptamani din partea comunitatii catolice (inclusiv democrati din Congres), Obama o da acum cotita: institutiile patronate de BRC vor fi exonerate de obligativitatea includerii metodelor contraceptive in asigurarea medicala a angajatilor sai, care vor putea totusi sa beneficieze de ele, numai ca nu BRC va plati contravaloarea lor, ci compania de asigurari care a emis polita.  Obama spera astfel sa se reabiliteze in fata electoratului catolic si sa poata privi mai putin timorat la alegerile din toamna…Nu-i asa ca-i faina politica asta?

Acest articol a fost publicat în Sub vremi, Zgâiri în blidul altora și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Obama, pilula si afurisirea de a doua zi

  1. Eu cred ca e buna legea asta data de Obama .

  2. Cristina zice:

    Cei de la Notre-Dame si-au compromis principiile pentru Obama. De ce n-ar face-o si restul?

  3. Cristina zice:

    Deci legile ar trebui facute in functie de ce parere are „romania inedit”, nu?

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s