Mărgica albastră

AS17-148-22726 este una dintre cele mai faimoase imagini ale Pamantului si probabil una dintre cele mai raspandite printre muritori, de cand Joseph Nicéphore Niépce a inventat fotografia. Ii mai zice si Mărgica albastră si a fost facuta de unul din cei 3 membri ai echipajului Apollo 17 (NASA nu vrea sa zica care), pe 7 decembrie 1972, de la o altitudine de 45.000km, utilizand un aparat fotografic Hasselblad.

Seful echipajului si ultimul om care a pasit pe Luna, Eugene Cernan, ar fi spus atunci: Nu suntem noi primii care descoperim asta, dar am dori sa confirmam inca o data, de la bordul Apollo 17, ca Pamantul este rotund!

40 de ani mai tarziu Pamantul e tot rotund, dar NASA s-a gandit ca fotografia merita imbunatatita, asa ca si-a pus cel mai nou satelit (Suomi NPP) la treaba. Ce a iesit este cea mai detaliata fotografie facuta vreodata margelei albastre. Data fotografiei: 4 ianuarie 2012. Altitudinea: 824km. Rezolutia: fantastica (1,6 km pe pixel)!

Si parca tot prima-i mai faina. E facuta de mana omului, care mai era si cu capul in jos in momentul inspiratiei. De atunci, nici un alt pamantean nu s-a mai departat suficient de tare de casa, ca s-o poata prinde intreaga intr-o fotografie…

Acest articol a fost publicat în Sub vremi, Zgâiri în blidul altora și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s