Cui si despre ce (nu) va vorbi Regele maine

In primul rand trebuie sa recunoastem ca „reprezentantii legitimi ai natiunii” (de la Tariceanu citire) care au ales sa nu chiuleasca marti de la sedinta camerelor reunite ale parlamentului dau dovada de curaj sau…nesimtire.

Trebuie sa dati dovada de multa indrazneala ori nerusinare sa stati in fata unui om mai greu decat toata istoria pe care v-ati scremut s-o fabricati din ‘89 incoace, unui om care e mai mult decat varsta grea pe care o poarta cu sine si care, in plus, va va vorbi si pe alta limba decat pasareasca cu care ne-ati obisnuit de douazeci de ani incoace.

Trebuie sa va dovediti preaplini de petulanta ori neobrazare sa va supuneti unui discurs care NU vi se adreseaza, al carui continut va razbi nealterat prin stravezia voastra fiinta strivitoare de fotolii de piele si piei de roman, ale carui cuvinte se vor prinde de voi precum pulberea de caini, cuvinte de care nu ati catadicsit sa faceti uz vreodata in relatia voastra cu electorii, pentru ca, fireste, nu le-ati priceput vreodata rostul.

Trebuie sa va vaditi temerari ori impertinenti sa va incumetati a incerca sa stati smirna si a va deschide infundatele urechi in acea atmosfera electrifica(n)ta cu riscul sa va trasneasca (ne)firescul gand ca poate n-ati facut nimic cu adevar bun pentru natia pe care o reprezentati, ca poate forma de guvernamant la care ati conjurat e maligna, nefasta si perdanta, ca poate voi sunteti furii prezentului acestui neam!

Trebuie ca sunteti cutezatori innascuti de vreme ce, nesiliti de nimeni, va veti supune riscului posibil si probabil de a experimenta socuri electrice de felul exercitiilor de admiratie fata de un om care este in acelasi timp si ora de istorie si minutul necompromis de maine.

Barbatie sau obraznicie…Intrepiditate ori semetire…

In al doilea rand : puslamalei politice, liotei de aspide veninoase care poarta sambetele Regelui, chiulangiilor de maine : nici o scuza! De ce va este frica?

Nu, Regele nu va va infrigura spinarile cu (im)posibila, teoretica si (im)practicabila restauratie a Monarhiei! Nu, Regele nu va tranti cu pumnul in pupitru strigand ca actul abdicarii a fost impus cu forta si ca este nul! Nu, Regele nu a urcat la tribuna pentru voi! Il va trece fiori reci pe sira spinarii vazand stradania voastra de a spoi peretii manjiti ai institutiei pe care o reprezentati si unde v-a vorbit ultima oara, cu 64 de ani in urma, ca sef de stat cu drepturi depline. Tot voua v-a vorbit, de vreme ce comunistii n-au fost starpiti nici pana in ziua de azi! Se va mahni si se va uita prin voi, dincolo de ziduri, in strada.

Da, Regele va vorbi, la propriu prin voi, noua! Da, se va adresa natiunii intr-un limbaj arhaic, pe care, din pacate, o buna parte din noi l-a uitat, caruia multi i-am pierdut intelesul si intinat rostul, dar care n-a fost nicicand mai actual. Ne va vorbi de :

…respect, staruinta, demnitate, temelie, valoare, credinta, mandrie, competenta, memorie, ideal, morala, sprijin, incredere, altruism, curaj, viitor, bucurie…dar peste toate astea, ne va vorbi ca sa ne dea nadejde!

Martea e o zi grea pentru Rege. Maine va atarna greu si pentru multi altii.

Neamul acesta la diateza pasiva ar trebui, firesc, sa-l asculte cu atentie si, daca vrea, sa ocupe la nevoie si cu folos chiar…Piata Constitutiei. Nu degeaba n-a strigat dupa zahar si ulei in ’89, ci dupa libertate!

Acest articol a fost publicat în Sub vremi și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Cui si despre ce (nu) va vorbi Regele maine

 1. Teo Negură zice:

  E un articol excelent, iti multumesc pentru trimiterea la blogul meu. Eu incerc sa inteleg dimensiunea sacrificiului acestui om batran, dar fara varsta, care vine in mijlocul atator bodnarasi si poterasi, copii ai fiarei comuniste, rosii, pentru-a sluji traditia si pentru a oferi poporului de care e legat prin legaturi indestructibile ultima lectie de demnitate, etica, bun simt si de smerenie.

 2. cipslimm zice:

  faptu ca parlamentul ala a trecut de orice critica nu il absolva pe fostul rege de greselile trecutului.
  Putea sa scape pe mii de taranisti de la moarte si a stat ca o momaie.

 3. Doru zice:

  Cum să nu mă frigă la degete?
  Respectul meu!

 4. cosmacpan zice:

  …a fost odata ca niciodata, pentru ca daca nu ar fi nu s-ar povesti…
  a fost odata un om care a stat sub vremi si vremile au mers alaturi…
  …si calul troian ascundea multa ura si moarte…
  …nu va-ntrebati ce face tara pentru voi…puneti-va si altfel de intrebari…
  …„Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să ştiu că s-a limpezit lumea”…
  …dar lumea nu se limpezeste-asa usor…si as vrea sa spun iar „Bine ati venit Majestate” dar vorbele se pierd in larma cacofonica…
  …“În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea” (Ioan 16,33)…

 5. Peter zice:

  Citisem articolul la Doru, dar l-am mai citit odată şi nu-mi pare rău. Articolul lui Teo l-am citit de dimineaţă. Eu pur şi simplu nu am cuvinte…
  Mulţumesc!

 6. ALEXANDRU MITACHE zice:

  Nu mă frige la degete, dar îmi spun părerea.
  Iar părerea mea este că un rege nu abdică de frică. S-a construit povestea șantajului uciderii acelor tineri. Care este o poveste, pentru că același șantaj putea fi oricând făcut de comuniști pentru a pune capăt celebrei „greve regale”. Așadar, ori „greva regală” nici n-a contat, ori „șantajul” n-a existat decât ca scuză.

  Regele Mihai a fost și se evocă și azi ca „șef al statului”. A fost șef al statului și în momentul pogromurilor din Basarabia; a fost șef al statului și la trecerea Prutului, dar și a Nistrului; a fost șef al statului și în momentul arestărilor și persecuțiilor politice comise de guvernul Groza. Și, în calitate de ȘEF al statului, n-a făcut nimic. Tinerețea nu este o scuză invocabilă.

  Cu ce s-a ocupat regele Mihai în perioada 23 august 1944 – 30 decembrie 1947 n-am reușit să aflu. N-am văzut decât fotografii – necontestate – cu fraternizări cu trupele de ocupație sovietice. Ceea ce se numește colaboraționism. Și știu că în aceeași perioadă, Maniu și Brătianu erau arestați. Regele trebuia să se comporte ca un comandant de navă. Adică să plece… ultimul!

  Dacă 64 de ani sunt prea mulți, 22 sunt mult mai puțini. Iar în acești 22 de ani am asistat la un spectacol absolut jalnic, grotesc chiar. Regele, după ce a fost ținut ca un răufăcător la poarta țării și ejectat în 24 de ore, regele, după ce a fost fugărit ca un infractor pe șoselele țării și trimis acasă ca un rom din Franța, Regele, deci, cu majusculă, a acceptat, de dragul unor palate, să bată palma cu umilitorul lui, cu autorul mineriadelor, ca un primar rural. Același Rege a procedat exact ca în urmă cu 50 de ani. S-a dovedit slab, fără caracter și amoral. Despre toleranța sa privind fantezia fiicei sale cu Duda nu mai vorbesc. Nici despre susținerea candidaturii acestuia la… președinția României. Le pun pe seama unei slăbiciuni suplimentare, de sorginte gerontologică.
  Se invoca, aiuritor, ca sursă de respect „meritul” lui Mihai de a fi ultimul șef de stat supraviețuitor al celui de-al doilea război mondial. Acesta este un… merit???
  Sper că nu va mai veni nimeni cu aberația ridicolă cum că monarhia reprezintă morală, demnitate, cinste și că reprerzintă o garanție a democrației. O societate mai imorală, mai nedemnă, mai necinstită și mai coruptă decât cea de sub domnia și DICTATURA regelui Carol II mai rar.

 7. stoicarodica2010 zice:

  Un articol de o calitate exceptionala.Constat insa ca unii din cititori nu au inteles nimic de la viata si poate se intreaba chiar ei ,ce rost au ei pe aceasta lume.Pe langa ei se mai intreaba si altii,cum ii mai rabda pamantul pe denigratori.Mie imi este mila de aceasta categorie deoarece ,daca acestia nu si-au inteles propria viata,cum sa inteleaga ei istoria cea adevarata a MS Regele Mihai?CCGiurascu a editat Istoria Romaniei ,adica istoria cea adevarata a Romaniei!O carte care poate salva constiintele multora.
  Traiasca MS Regele Mihai!La MUlti Ani Majestate!

 8. dinnou zice:

  bravo! dar nu tie, ci celui care apostat primul comment. Alexandru mitache. Pertinente argumente.

 9. Oana zice:

  Nu stiu ce va spune, sau nu va spune. Dar stiu ca Regele ne va reaminti tuturor ca acum am fi putut trai intr-o lume mult mai buna decat prezenta!

 10. stravezia voastra fiinta … ai anticipat bine, pentru ca asta a fost si impresia mea uitandu-ma azi la discurs: ca un om plin de substanta si forta vorbea unor naluci, unor suioare de fum…

 11. După 84 de ani de când am devenit rege, pot spune că cele mai importante lucruri, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. (Regele Mihai, discurs 25.10.2011)
  http://despredemnitate.wordpress.com/2011/06/23/regele-meu/

 12. oldhashu zice:

  Bravo, camaras de lumini, te pricepi cum sa pui lanternele ca sa astupe petele de intuneric din istoria noastra!
  De oameni ca dta n-a dus lipsă tara asta,
  In nici o epocă!
  Noroc ca, stricând armonia corului rămas fara obiectul adulației, se mai ridică câte o voce ca Al Mitache să scoată „pe masă” adevăruri care mută nasuri simțitoare!!!
  Fara indoială că in 1944, comuniștii, la câți erau atunci, au actionat ca adevărată coloană a cincea!
  Dar cine le-a deschis portile cetății?!
  Tot respectul pentru primii doi regi ai României, Carol Întâiul și Ferdinand Întregitorul, dar și tăcerea e prea mult pentru următorii – Carol II „Sulla veșnic treaz” și fiul său. Asa tata, asa fiu…
  Asa ca, vorba lui nenea Iancu: «A se slăbi cu monarhul alungat!»

  O zi bună!
  Oldhash, aka Victor Argeșanu

 13. Another zice:

  Este undeva pe televiziuni o întrebare: a făcut bine Preşedintele Traian Băsescu evitând să meargă în Parlamentul României cu prilejul discursului ţinut astăzi de Regele Mihai?
  Nu mă cred vreun împărţitor de dreptate şi nu cad în patima celor care îşi închipuie că enunţă de fiecare dată adevăruri absolute. De aceea cred că, de cele mai multe ori, orice enunţ este aidoma unei ecuaţii. Poate fi privit, adică, dinspre ambii termeni, dinspre ambii membri ai ecuaţiei. A făcut bine Preşedintele Traian Băsescu evitând să meargă în Parlamentul României cu prilejul discursului ţinut astăzi de Regele Mihai?
  Privit dinspre partea Preşedintelui Traian Băsescu, eu cred că acesta a făcut bine. De ce să fi mers Domnia-Sa în Parlament astăzi? Regele Mihai nu îi este nicidecum pe potrivă Preşedintelui Traian Băsescu. Regele Mihai nu bea pentru ca după aceea să conducă maşina cu şpriţul în nas, ca boschetarii. Regele Mihai nu a tâlhărit vreo ziaristă. Regele Mihai nu este de părere că şcoala românească scoate tâmpiţi. Regele Mihai nu plesneşte copiii. Regele Mihai nu s-a încuscrit cu Bercea Mondialul. Regele Mihai nu bate podelele cu ţigăncile prin cârciumi. Regele Mihai nu vede ţigănci împuţite în presă.
  Privit dinspre partea Regelui Mihai, cred, iarăşi, că e bine. Se poate lipsi liniştit de hăhăitul Preşedintelui Traian Băsescu, la fel cum se poate lipsi liniştit de zâmbetul slugarnic de căprar nefericit al Premierului Emil Boc, la fel cum se poate lipsi de prezenţa dnei Elena Udrea, prietenă cu preşedintele Norvegiei, la fel cum se poate lipsi de prezenţa dnei Roberta Anastase, calificată în şmenuri cu voturi parlamentare. Vin însă să asiste la ceremoniile dedicate împlinirii vârstei de 90 de ani de către Regele Mihai Regele Carl Gustaf şi regina Silvia ai Suediei, regina Sofia a Spaniei, Marele duce Henric al Luxemburgului, prinţesa Muna a Iordaniei, prinţesele Margarita şi Isabelle ale Liechtenstein, regele Simeon al II-lea al Bulgariei, marea ducesă Maria a Rusiei, prinţul moştenitor Alexandru al II-lea al Serbiei, prinţul Georg Friedrich şi prinţesa Sophie ai Prusiei, prinţesa Irini a Greciei, prinţul şi prinţesa de Savoia, prinţul Nicolae al Muntenegrului, membri ai familiilor regale din Austria, Belgia, Franţa, Portugalia.
  A făcut bine Preşedintele Traian Băsescu evitând să meargă în Parlamentul României cu prilejul discursului ţinut astăzi de Regele Mihai? Da, a făcut bine!
  O afirmaţie recentă nu-mi dă însă pace. Academicianul Dinu C. Giurescu spune că resentimentele Preşedintelui Traian Băsescu faţă de Regele Mihai sunt mult mai puternice decât regulile elementare de comportament. Nietzsche era de părere că omul civilizat, culturalizat, are puterea să pună ordine în haosul pasiunilor sale lăsând la o parte resentimentele. Preşedintele Traian Băsescu nu a putut.

 14. dan zice:

  Frumos text. Poate puţin dus spre dramoletă. Regele nu a cultivat niciodată limbajul acuzator ci unul de respect. Referirea la 64 de ani de parlamentarism mânjit e patetică atăt timp cât Regele a folosit de ziua lui chiar tribuna parlamentară. Cât îi priveşte pe actualii demnitari: singurii sinceri sunt de factură liberală unii din PNL şi câţiva din PDL. Jenanţi pesediştii care s-au băgat în faţă deşi nu au nici o legătură cu regalitatea. Prefer un oponent rece dar sincer în atitudine chiar dacă nu vede că e prost precum Băse decât prefăcuţii pesedişti.

 15. juliariasi zice:

  Poate a gresit. Poate aveti dreptate ca era bine sa procedeze altfel cand era rege tanar de 20 de ani.
  Cei care aruncati piatra fiindca va spune constiinta ca voi sunteti fara greseala in a voastra viata in societatea morala si principiala de azi…
  spuneti:
  de ce discursul regelui Mihai nu are nici o legatura cu limba de lemn comunist, cum de vorbeste atat de simplu – si sincer ! si fara spoieli gaunoase despre probleme grele ale Romaniei de azi.
  Nu sunt regalista. Admir pe acest om de calitate care e rege fiindca a invatat sa fie astfel. E imaginea unui profil uman la care nu avem acces, suntem mult prea corupti.

 16. Emi Stoica zice:

  sunt sigur ca regele nu a gresit cu nimic cand a capitulat si a intors armele. Greseala este a conducatoriilor ce s-au succedat la putere care ne-au secat tara de resurse!

 17. Stefan Caliga zice:

  Regele Mihai I este o personalitate istorica de talie europeana. Soarta a hotarat ca El sa fie deopotriva erou si martor al istoriei Neamului si dupa 65 de ani – o viata de om ! – a avut taria sa spuna inaltilor demnitari dar si Poporului doar cateva adevaruri simple, umane si prea multa vreme ascunse noua tuturor.
  Regele Mihai I a venit in fata Neamului Sau sa declare solemn Crezul Sau pe care l-a marturisit si urmat cu aceiasi credinta in indelungata sa viata!
  Acest scurt DIscurs Regal ar trebui sa figureze in toate manualele de istorie ale elevilor romani de ieri, de azi si de maine caci el este un document rar ce vorbeste despre Demnitate, Curaj, Tarie de Caracter si autentic Patriotism.
  Batranul Rege Mihai I ne-a dat o Lectie de Viata pe care putini au inteles-o. Dar o vor intelege multi caci cuvintele acestui Om apartin deja Istoriei Romanilor.
  Bunul Dumnezeu sa apere Romania iar romanii sa ajunga sa inteleaga in sfarsit mesajul acestui Erou contemporan noua!
  Regele Mihai I nu a venit sa ceara ci a dorit si doreste sa daruiasca din preaplinul Inimii Sale !

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s