Cei mai buni ani ai lui Ion Diaconescu

DIACONESCU, Ion-Nelu. Nascut la 25 august 1917, in judetul Arges. Diplomat al Institutului Politehnic, Facultatea de Electromecanica Bucuresti (1942). Inginer in cadrul Ministerului Ecoomiei Nationale (1942 -1947). Membru in conducerea organizatiei de tineret P.N.T.

In timpul procesului Maniu-Mihalache a luat atitudine impotriva condamnarii acestora si a organizat difuzarea de manifeste de protest (impreuna cu Nicu Adamescu, Alecu Bratu, Sergiu Macarie). Denuntat de omul Securitatii, Paul Sava, si de Alexandru Dragulanescu, a fost arestat impreuna cu ceilalti colegi din partid, in noaptea de 2/3 decembrie 1947. Condamnat la 20 de ani munca silnica.

A trecut prin penitenciarul Aiud (unde a reusit sa organizeze o legatura cu exteriorul), minele de plumb de la Baia Sprie (unde a participat la organizarea unor greve de protest impotriva conditiilor de exterminare) si in cele din urma a ajuns in cea mai groaznica inchisoare, Ramnicu Sarat, de unde extrem de putini au reusit sa scape cu viata.

Dupa gratierea din 1964, a lucrat la Intreprinderea Ascensorul, in atelierul de proiectare. A colaborat la reorganizarea partidului, impreuna cu Corneliu Coposu si Ionescu Galbeni. Denuntat din nou, in perioada 1971- 1973, a trecut prin anchete dure care au luat sfarsit dupa omorarea lui Victor Coconeti.

Restul il stiti.

Dumnezeu sa-l odihneasca.

*Extras din CICERONE IONIŢOIU, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Vol.3, Dicţionar D-E, Editura Maşina de scris, Bucureşti, 2002

Acest articol a fost publicat în Sub vremi și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cei mai buni ani ai lui Ion Diaconescu

  1. Să vă dea Dumnezeu sănătate ! Frumos din partea dvs. că ați scris despre domnul Ion Diaconescu.
    Dumnezeu să-l odihnească !

  2. GENO zice:

    20 de ani de inchisoare fara vina, 20 de ani pierduti pe nedrept. In decembrie 1947 Omul asta a trebuit sa se reinventeze brusc.
    Mi se pare incredibil si mi-e rusine pentru ca eu cel putin o data pe saptamana am senzatia ca pierd sau ca am pierdut ceva.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s