Cei mai buni ani ai lui Ion Diaconescu

DIACONESCU, Ion-Nelu. Nascut la 25 august 1917, in judetul Arges. Diplomat al Institutului Politehnic, Facultatea de Electromecanica Bucuresti (1942). Inginer in cadrul Ministerului Ecoomiei Nationale (1942 -1947). Membru in conducerea organizatiei de tineret P.N.T.

In timpul procesului Maniu-Mihalache a luat atitudine impotriva condamnarii acestora si a organizat difuzarea de manifeste de protest (impreuna cu Nicu Adamescu, Alecu Bratu, Sergiu Macarie). Denuntat de omul Securitatii, Paul Sava, si de Alexandru Dragulanescu, a fost arestat impreuna cu ceilalti colegi din partid, in noaptea de 2/3 decembrie 1947. Condamnat la 20 de ani munca silnica.

A trecut prin penitenciarul Aiud (unde a reusit sa organizeze o legatura cu exteriorul), minele de plumb de la Baia Sprie (unde a participat la organizarea unor greve de protest impotriva conditiilor de exterminare) si in cele din urma a ajuns in cea mai groaznica inchisoare, Ramnicu Sarat, de unde extrem de putini au reusit sa scape cu viata.

Dupa gratierea din 1964, a lucrat la Intreprinderea Ascensorul, in atelierul de proiectare. A colaborat la reorganizarea partidului, impreuna cu Corneliu Coposu si Ionescu Galbeni. Denuntat din nou, in perioada 1971- 1973, a trecut prin anchete dure care au luat sfarsit dupa omorarea lui Victor Coconeti.

Restul il stiti.

Dumnezeu sa-l odihneasca.

*Extras din CICERONE IONIŢOIU, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Vol.3, Dicţionar D-E, Editura Maşina de scris, Bucureşti, 2002

Acest articol a fost publicat în Sub vremi și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cei mai buni ani ai lui Ion Diaconescu

  1. Să vă dea Dumnezeu sănătate ! Frumos din partea dvs. că ați scris despre domnul Ion Diaconescu.
    Dumnezeu să-l odihnească !

  2. GENO spune:

    20 de ani de inchisoare fara vina, 20 de ani pierduti pe nedrept. In decembrie 1947 Omul asta a trebuit sa se reinventeze brusc.
    Mi se pare incredibil si mi-e rusine pentru ca eu cel putin o data pe saptamana am senzatia ca pierd sau ca am pierdut ceva.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s