O veste buna si nu prea

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica, populatia Romaniei la 01.09.2011 era estimata la:

21.373.356↑

 in crestere cu 952* fata de 01.08.2011. E ca si cum ar fi aparut pe fata pamantului, in numai o luna, un sfert dintr-un oras de marimea Bechetului (Dolj). Ceasul demografic a ticait optimist, dar modest, in august, cand ne-am inmultit cu:

1 roman la fiecare 45 minute

Iata ca se poate! Se poate sa ne tinem cu dintii si de viata (e drept, nestatornic si cam fara vlaga), nu numai de moarte:

1 nastere la fiecare 2 minute 12 secunde

1 deces la fiecare 2 minute 20 secunde

si o pierdere neta prin migratie externa de:

1 rezident la fiecare 4 ore 48 minute

Sporul demografic si-a oprit evolutia negativa pentru prima data in 23 de luni! Sa nu ne imbatam cu apa rece, totusi. Revigorarea din august nu e robusta, e cel mai probabil un accident fericit, un ragaz binevenit, dar inutil, al unei boli lungi si (aproape) fara de leac, care se cheama declinul populatiei romanesti. Sa va dam numai un exemplu: presupunand ca acest spor pozitiv, dar anemic, din august, se mentine constant in urmatoarea perioada, ne-ar trebui 4 ani ca sa ajungem cu populatia la nivelul celei de la inceputul anului 2011. 

Acesta ne arata crudul adevar: cu sau fara sporul din august, tot ne risipim ca natie, imperceptibil si inoxerabil.

*Reprezinta sporul demografic total (sporul natural+soldul migratiei externe). Un ceas demografic cu populatia Romaniei la zi gasiti AICI.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Nația și populația, Sub vremi și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s