Creionul albastru al lui Stalin

Azi se implinesc 67 de ani de la nenorocita noapte in care Churchill si Stalin si-au impartit negustoreste Europa, fixandu-si cu cinism, pe procente, influenta in Balcani. Daca soarta Romaniei fusese hotarata la conferinta de la Teheran (1943), prin refuzul lui Roosevelt de a se implica militar in sud-estul Europei (Stalin era, evident, contra), pecetluirea ei s-a produs o data cu „acordul de procentaj”.

Pe 9 octombrie 1944, la ora 21 (ora Romaniei), dupa o primire fastuoasa si plina de caldura din partea lui Molotov, dupa ce a luat cina si s-a odihnit cateva ceasuri, Churchill s-a dus sa se intalneasca cu Stalin. Era nerabdator sa-si asigure controlul asupra Greciei, printr-un troc cu Romania. Churchill povesteste cu mare detasare episodul (Triumph and Tragedy, capitolul XV), care a insemnat inceputul calvarului pentru Romania postbelica:

Momentul era propice pentru incheierea unor tranzactii, asa ca eu (Churchill) i-am spus: „Haideti sa ne delimitam controlul in Balcani. Trupele d-tale se afla acum in Romania si Bulgaria. Noi avem interese, misiuni si agenti acolo. N-are rost sa intram in conflict pentru chestiuni minore. In ceea ce priveste Marea Britanie şi Rusia, cum ar fi sa aveti un control de 90% in Romania, noi sa avem 90% în Grecia, iar in Iugoslavia fiecare cate 50%? In timp ce se traduceau cuvintele mele, am scris pe o bucata de hârtie urmatoarele:

Romania:
Rusia . . . . . . . . . . 90%
Altii . . . . . . . . . . . 10%
Grecia:
Marea Britanie . . 90%
(cu acordul SUA)
Rusia . . . . . . . . . . 10%
Iugoslavia: . . . . . 0% – 50%
Ungaria: . . . . . . . 50% – 50%
Bulgaria:
Rusia . . . . . . . . . . 75%
Alţii . . . . . . . . . . . 25%

I-am intins bucata de hartie lui Stalin, care intre timp terminase de ascultat traducerea. A urmat un moment de tacere. Apoi, Stalin si-a luat creionul albastru, a bifat cu o linie groasa bucata de hartie si ne-a inapoiat-o. Totul a fost stabilit în cel mai scurt timp.

Bine-nteles, aceasta idee era rezultatul unei analize febrile si indelungate. In acel moment faceam doar aranjamente de necesitate imediata impuse de razboi. Ambele parti amanau problemele mai importante pentru mai tarziu, dupa terminarea razboiului, cand speram ca ne vom putea regasi la o masa a pacii.

S-a asternut apoi o lunga tacere. Bucata de hartie cu procentele se afla in mijlocul mesei. In cele din urma, am spus: “ Poate parea cinic felul insolit in care am rezolvat aceste chestiuni pecetluind astfel soarta a milioane de oameni. Mai bine am arde hartia asta.”

“Nu, pastreaz-o d-ta” a raspuns Stalin.

Pana la urma, influenta de 10% a Marii Britanii s-a dus pe apa sambetei, Romania ajungand 100% sub ciubota sovietica. Strasnica negustorie, domnule Churchill!

Acest articol a fost publicat în Sub vremi și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Creionul albastru al lui Stalin

 1. FuriousWordPressRipper zice:

  Tare imi este teama ca luna asta se va semna un alt tratat, asemanator.

 2. victor L zice:

  Maria Ta, Voda Cantemir,
  cu plecaciune Va aduc aminte ca Erati (bunicii Dvoastra, mai precis) in razboi atit cu englezii cit si cu rusii; de unde pretentia de pacienta din partea cuiva?
  Molotov avea o intrebare-laitmotiv tare dureroasa: „ce-ati cautat la Stalingrad?”
  Iar buldogul cu havane putea sa ne intrebe: „dece ne-ati declarat razboi in decembrie `41?”
  Cu plecaciuni.

 3. mario zice:

  e semnat de la malta frate!

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s