Singurul oras cu aer curat murdar din Romania

 Din ciclul Ce trasnai a mai facut presa libera din tara mea va prezentam o mostra de “profesionalism” jurnalistic, marca Romania Libera (RL), in persoana Cristinei Dobreanu si al dumisalei aiuritor articol intitulat: Galati, singurul oras cu aer curat din Romania.

Alo, Sidex?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a dat publicitatii saptamana asta un raport in ce priveste calitatea aerului din peste 1000 de orase si orasele din toata lumea (inclusiv Romania). Obisnuita de ani de zile sa inghita nemestecate orice analize i se adulmeca in fata (mai ales daca sursa e una din agentiile de vaza ale Natiunilor Unite), mass-media romaneasca, in persoana RL de asta data, rasfoieste frugal, lejer, mecanic, aproape ca nu atinge raportul si, fara sa-l treaca prin exercitiul firesc al judecatii cumpanite, trage concluzia halucinanta ca Galatiul ar fi singurul oras cu aer curat din tara romaneasca. Mai sa fie!

Ca si altor oameni cu mintea la cap, si noua ni s-au ridicat sprancenele la citirea titlului cu pricina, ca sa nu mai vorbim ca ne-a luat cu ameteala numai la gandul ca am fi putut trai intr-un asemenea loc. Domnul Mittal trebuie sa fi reprofilat Sidexul pe productia de odorizante, pe strazile urbei trebuie sa existe, la orele de varf, ambuteiaje de biciclete si carute, trotuarele nu pot fi decat ticsite de cetateni satui de orice mijloc de locomotie modern, iar incidenta bolilor aparatului respirator trebuie sa fi atins cote alarmant de mici …ce mai, un oras in care n-ai vrea sa te opresti o ora, daramite sa traiesti o viata.

Aerul curat din birourile OMS…

Raportul OMS prezinta calitatea aerului in 2008 pentru 9 orase din Romania (Bacau, Botosani, Buzau, Bucuresti, Craiova, Galati, Iasi, Oradea si Timisoara). Analiza foloseste date preluate de la statiile de monitorizare de tip trafic, urban si  suburban, excluzand pe cele din zonele industriale (deh, OMS isi inchipuie ca plasarea combinatelor e, peste tot in lume, suficient de departe incat sa nu afecteze calitatea aerului din orasul respectiv). Datele sunt prezentate sub forma concentratiei medii anuale de PM10 (pulberi in suspensie cu diamentrul mai mic de 10 µg). Iata cum arata situatia din Romania, conform OMS:

 Ca sa ne descretim fruntile si sa scapam de vertij, ne-am varat si noi nasul in datele cu pricina si am ajuns la concluzia fireasca ca aerul din Galati nu e atat de curat precum o spune analiza OMS si ca nu merita laurii oferiti prosteste de  RL.

Datele pentru 2008 au fost preluate de OMS de la Agentia Europeana de Mediu (AEM), care detine informatii de la 23 de statii de monitorizare din 12 orase din Romania (cele 9 amintite mai sus, plus Braila, Suceava si Vaslui).  Ce n-am reusit noi sa intelegem, dupa ce am comparat datele de la OMS cu cele de la AEM este:

  • de ce a exclus OMS statiile de monitorizare din Braila, Suceava si Vaslui?
  • de ce OMS a folosit datele de la numai 14 din cele 23 de statii de monitorizare?

…praful din ochii galatenilor…

Desi in cazul Galatiului avea informatii de la 3 statii de monitorizare (RO0142A- tip urban, RO0143A-tip suburban si RO0013A-tip trafic), OMS omite datele de la statia tip trafic si iese la rampa cu incredibila medie anuala de numai 18 µg/m3, calificand Galatiul drept singurul oras cu aer curat din cele 9 monitorizate (aer curat, in viziunea OMS, inseamna o concentratie medie anuala de PM10 mai mica de  20µg/m3).

Daca luam in considerare, asa cum e normal, si datele celei de-a 3-a statii, cea de trafic, media anuala pentru Galati sare la 26µg/m3, descalificandu-l din pozitia de singur oras cu aer curat din cele 9 monitorizate. Buzaul (22 µg/m3) urca pe primul loc, fara insa sa atinga standardele OMS. Cu alte cuvinte, nici unul din cele 9 orase din analiza OMS nu mai poate fi etichetat ca avand „aer curat” iar titlul trambitat de RL ar fi fost, evident, altul, de pilda: In Romania nu mai exista nici macar un oras cu aer curat

Omiterea de catre OMS a 40% din statiile de monitorizare ni s-a parut dubioasa, asa ca am refacut clasamentul, incluzand si orasele/statiile lipsa. O sa vedeti ca rezultatul nu mai mira pe nimeni. Care va sa zica, conform datelor complete de la AEM, Vasluiul e singurul oras cu aer curat din cele 12. Nu-i de mirare: zona mai saraca, industrie mai slab dezvoltata, populatie mai putina (daca e sa-l comparam cu Galati). Iar cel mai putin curat este Craiova si nu Iasi.

Realitatea este ca in analiza publicata de OMS au participat numai 9 din cele 320 de orase si targuri ale Romaniei, ceea ce nu ne spune mare lucru despre cat de prafuit este in realitate mediul urban autohton. Dintre absentele notabile amintim Cluj-Napoca, Constanta, Brasov, Ploiesti, Arad, Pitesti, Targu-Mures sau Sibiu. Analiza OMS arata clar 2 lucruri:

  • in general, in orasele mari si/sau cu mai multa industrie e poluare mai mare decat in cele mici si/sau cu industrie pe butuci;
  • majoritatea urbelor monitorizate (11 din 12) nu respecta directivele Uniunii Europene (1999/30/EC si 96/62/EC) in ce priveste calitatea aerului (ceea ce e probabil adevarat pentru oricare alt oras mai rasarit din Romania). Mai mult, mediile anuale ale primelor 5-6 orase din clasamentul de fata sunt atat de apropiate intre ele incat nu credem sa existe diferente semnificative in ce priveste calitatea aerului.

…si smogul din birourile RL

In ce priveste profesionalismul celor de la RL,  suntem dispusi sa le acordam oarecare  circumstante atenuante pentru ca n-au stiut cum sa acceseze/interpreteze sursa datelor (AEM si nu OMS). Dar sa stii ca ai acces la date reprezentative pentru numai 3% din orasele tarii si sa ai tupeul sa declari ca orasul X e singurul oras cu calitatea Y din Romania, e dovada indubitabila de rea-credinta (daca nu de prostie) si de lipsa de respect fata de cetateanul care te citeste. Titlul corect ar fi fost: Galati, singurul oras cu aer curat din cele 9 monitorizate in 2008. Punct. Realitatea e ca, intr-o presa ahtiata dupa senzational, cu un asemenea titlu risti sa mori de foame. Nu te citeste nimeni. Reteta succesului e alta: sa minti, sa rastalmacesti, sa spui baliverne, sa induci in eroare (si oroare mai ales)… iar seful isi freaca multumit mainile vazand ca articolul ti-a fost accesat de cateva mii de ori in mai putin de 24 ore o zi (la 72 ore de la publicare era, cu peste 3400 de accesari, cel mai citit articol online pe site-ul RL). Realitatea este ca astfel de clasamente sunt mana cereasca pentru presa si daunatoare pentru public.

Firesc ar fi ca RL sa refaca titlul. Bunul simt ar trebui sa-i oblige sa publice o erata macar. Dar presa de la noi e libera, nu-i asa? E libera sa faca ce vrea! Si totusi, nu putem sa nu ne intrebam daca nu cumva, inainte de publicarea raportului, domnul Mittal n-a dat un telefon scurt la OMS, de verificare…apoi la RL, de confirmare…

Acest articol a fost publicat în Sub vremi, Trăsnăile presei și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s