Cine l-a omorat pe Eminescu?

Pe Eminescu l-a omorat incompetenta primului psihiatru al Romaniei, doctorul Alexandru A. Sutu (foto).

Intr-un articol publicat in martie 2011, in Medical Problems of Performing Artists, doctorul Neghina, de la Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara, revizuieste principalele ipoteze ale bolii (sifilis, tulburare bipolara) si decesului lui Eminescu (trauma, intoxicatie cu mercur, erizipel sau endocardita), incercand sa limpezeasca apele in jurul unui subiect care a dat nastere la aprige discutii in ultimii ani (inerente, credem noi, in conditiile in care Institutul Cultural Roman nu prea mai da doi bani pe promovarea lui Eminescu azi, aici si aiurea).

Profesorul Neghina nu neaga ca Eminescu, avand si oaresce antecedente heredocolaterale, era bun de ospiciu, de bolnita, de bedlam, de corabia nebunilor a lui Bosch, diagnosticandu-l cu psihoza maniaco-depresiva, dar contrazice ipoteza cum ca ar fi fost bolnav de sifilis, insistand pe incompetenta doctorului Sutu, in ospiciul caruia si-a gasit prematurul sfarsit Eminescu.

Incorect diagnosticat cu sifilis, Eminescu a murit cu zile de mana lui Sutu, prin intoxicatie iatrogena cu mercur, care va sa zica nu accidentala, ci cu „buna”-stiinta, pentru ca la vremea aceea, ca si in Evul Mediu, otravirea cu mercur era norma in tratarea sifiliticilor (Flemming nu implinise nici 8 ani).

Doctorul Sutu a murit la 30 de ani dupa Eminescu, timp in care si-a continuat activitatea de pionierat in psihiatria romaneasca. Eminescu a murit inainte de vreme, avand toate motivele sa se considere ein aufgegebener Mensch.

Acest articol a fost publicat în Doftori, spițeri, beteșuguri și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cine l-a omorat pe Eminescu?

  1. arakelian zice:

    deci cel mai mare poet al Romaniei a fost diagnosticat gresit si omorat indirect.
    Eu stiam ca avusese sifilis.

De te frige la degete

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s